Industrijsko oblikovanje

Industrijsko oblikovanje je dejavnost, ki sem jo vedno zavidala vsem tistim, ki jim je bilo dano se ukvarjati s tako zanimivim področjem. Ker imajo talent in hkrati možnost ta talent uporabiti za oblikovanje predmetov v funkciji uporabnosti.

Zato sem tem bolj razočarana ali pa kar jezna na vse oblikovalce, ki tovrstno poslanstvo zavržejo in naredijo izdelke, ki nam uporabnikom netijo gnev namesto veselja.

Že pred leti smo kupili kaminsko peč, ki je zasnovana tako, da se vratca odpirajo v levo, kar pomeni, da z desno roko nalagaš polena na ogenj. Seveda je za vse desničarje tako bolj praktično in spretneje. Za odpiranje vratc pa nujno potrebuješ rokavico, le ta je tudi priložena. Žal pa je oblikovana za desno roko, ki rokavice ne potrebuje (polena ponavadi niso vroča), rokavico potrebujemo za levo roko, ki odpira vratca.

Saj ne, da ne gre, rokavica je mehka in se da natakniti tako na levo, kot na desno roko. Pa vendar jo je nekdo oblikoval in ni razmišljal o njenem načinu uporabe. Škoda, četudi le promocijska rokavica, pa vendar je napis Lokaterm vsakič znova obrnjen proč od uporabnika.

Naslednja oblikovalska je pa last samega Philipsa, ki se v vsaki verziji multipraktika seveda na veliko hvali, da so njegovi izdelki pralni v pomivalnem stroju. Seveda so, nikoli pa ne bodo v pomivalnem stroju dobro oprani ali celo suhi.

Kajti količina plastike, ki jo je oblikovalec dodal za lepši izgled, tvori dodatno posodico na spodnji strani in kakorkoli že obrneš posodo v pomivalnem stroju, v vsakem primeru bo v posodi po pranju ostala tekočina, skoraj zagotovo ne najbolj čista.

Pa vendar oba primera ne sežeta zadnjemu niti do kolen. Dolgo sem potrebovala, da sem pozabila zadnje dogodivščine z vodnim sesalcem. Po tistem sem kupila najcenejšo varianto sesalca, ki je čisto zadovoljivo služil, dokler se večina plastike, ki ga sestavlja, ni polomila v taki meri, da je odslužen romal v klet, midva pa v nov nakup. Čeprav ga bomo uporabljali le za sesanje, sva se tokrat ponovno odločila za vodni filter, saj naj bi bil ekonomičen in učinkovit.

Gorenjev izdelek - sesalec Atlantis. Lep in rdeč!

Tudi sesa čisto korektno, celo kamenčke pobira, ki jih pri naši hiši vedno nanosimo z dvorišča. In ko se vse lepo nabere v posodo z vodo, se zabava (spet) prične.

Čudovito oblikovano posodo za umazanijo je sedaj potrebno izprazniti. Nič lažjega, če bi jo lahko samo obrnila in bi vsebina stekla ven. Vendar ne!

Posoda ima dvojni, votel rob. Vsa umazanija s kamenčki vred se tako ob obračanju samo pretaka iz posode v njen rob in obratno. Posoda, ki je namenjena zbiranju umazanije, sam vodni filter, se ne da sprazniti! Polovico časa za sesanje sedaj porabim za praznjenje posode, zraven pa seveda še hektoliter vode.

Kje je sedaj tisti oblikovalec, ki je zlorabil svoje poslanstvo uporabnega oblikovanja in naredil ta umetniški dizajn? Lahko živi s svojimi izdelki ali jih le našteva v referencah za še boljše posle svojega življenja?

Res je, nisem samo jezna, besna sem. Nekdo me je ponovno potegnil za nos in jaz sem to še pošteno plačala. Vse za lep izdelek, kajne?

Tags:

06 digitalno

Dodaj komentar

biuquote
  • Komentar
  • Predogled
Loading