Jogurt

by piskec 1. april 2011 12:19

Kislo mleko imam sam zelo rad.

Ampak ne tako, kupljeno v trgovini, v trgovini raje kupujem jogurt.

Pa sem se nekaj časa nazaj začel spraševat o tistem aparatu, ki sam dela jogurt. Baje ga prodajajo, velikokrat sem že slišal, a se nikoli še spomnil.

In tako smo napravo za jogurt potem kar naenkrat zagledali in kupili pri francozu, kjer je stala nekaj čez dvajset evrov. Naprava je sicer vrhunec tehnologije (iz dvajsetih let prejšnega stoletja), a služi svojemu namenu!

Že na pogled zgleda, kot da se bo ravnokar vse skupaj razbilo, a to ji za tistih 20 evrov tudi oprostim. Zaenkrat se pri nas še drži.

Naprava ima tudi en tak super timer oziroma bolj pravilno: opomnik -

Mogoče sem bil nesramen, a prvič, ko sem ga zagledal, sem se od smeha moral usest. Pač sem pričakoval nekaj povsem drugega kot timer...

Se pa še vedno v družini ne moremo domeniti, kaj naj bi številke pomenile. Eni zagovarjamo tezo, da zvečer naštimaš uro, kdaj moraš jogurt ven vzet, drugi pa tezo, da zvečer naštimaš uro, kdaj si dal jogurt noter. Kakorkoli že naredimo, zadeva - hvalabogu - ne vpliva na sam jogurt.

Ker, naj kar povem - jogurt je odličen! Enkraten! Ne, res... dober je ko strela. Naredi se čez noč in je ravno dovolj trd. Je pa res, da imamo sveže mleko direkt (no, ni ravno direkt - tega ti nikjer več ne dajo) spod krave. Potem ga zavremo, ohladimo do nekje toplega in potem gre v šalčke in se gret v napravo. Za seme kupim en jogurt v trgovini in vsaki šalčki le prekrijem dno. Je povsem dovolj. En jogurt da potem semena za ene dvajset komadov.

Me zanima, kaj rata brez dodanega jogurta... kako to, da tega še nisem sprobal?! A?

Ker sem seveda - pametna buča - probal narest tudi kislo mleko. Razlika je samo v tem, da zanj pa mleka ne smeš zavreti. A se seveda ni skisalo v tistih petih, šestih urah. Če dobro pomislim, potrebuje kislo mleko v najbolj vročih poletnih dneh več kot en dan, da se naredi. Konec maja bo za to šele pravi čas, ti pametnjakovič. Pa še takrat bo trajalo dva, tri dni...

Tako nekako pa zgleda končni izdelek:

Ja, porabo mleka pa smo kar dobro povečali. Še najhuje pa je organizacija kdaj kdo po mleko. Če na to mislimo moški, potem ostanemo brez mleka... Treba se je namreč spomniti pravi čas - od 18-19h, kar je za nas preprosto preveč...

Edino Heleni lahko zaupamo, da mleko sploh bo. In s tem tudi jogurt.

Tags:

splošno | tehnika

Komentarji (2) -

Jest
2. 04. 2011 18:13:39 #

Jest razmišljam, kako se lotiti problema jogurta, ti maš pa rešitev. Bravo!

piskec
4. 04. 2011 05:39:52 #

Jest, torej ravno prav! Še dobro! Smile

Dodaj komentar

biuquote
  • Komentar
  • Predogled
Loading

AVTOR

Blog Podkleteno Nebo pišem Aleš Kermauner. Preko njega skozi osebno opažanje sveta skušam nekaj povedati. Včasih mi uspe, večkrat ne.

ZADNJE S TERENA

KRTINA V ŽIVO

OBJAVE

KOMENTARJI

Comment RSS

VREMENSKA NAPOVED ZEVS