Mojih 10 sprememb

Ni namen prispevka v opisovanju splošnih resnic in leporečju. To naj bo nekakšna javna zaprisega, ki lahko, tako kot je predlagal Vreme, preide tudi v verižno pismo. Sprašujem se, kaj lahko še storim in kako lahko spremenim svoja ravnanja pri varovanju našega okolja. Moj seznam:
 
1. Za sabo bom striktno ugašala luči.
 
2. Doma bom zamenjali vse računalniške katodne zaslone z LCD zasloni.
 
3. V lokalno trgovino vedno hodim s košaro, le v vele blagovnicah pa posežem po vrečkah pri blagajnah. Uporabo vrečk bom nadomestila z nakupovalno torbo. Veliko, močno torbo iz recikliranega materiala, zelo estetsko poslikano, smo kupili v Franciji, kjer so že zdavnaj zakon.
 
 
4. Udeležila se bom shodov, predavanj ali drugih oblik manifestacij v podporo Gibanjem za ohranitev naravnega okolja.
 
 
5. Pozanimala se bom o prihrankih, ki jih ustvarimo z ločevanjem gospodinjskih odpadkov. V lokalnem časopisu bom objavila članek o pomembnosti recikliranja.
 
 
6. Vsako leto bom posadila vsaj eno drevo.
 
 
7. Izogibala se bom izdelkom, ki so posamezno pakirani, ko so naprimer določene čokoladice in sladice, vsaka v svojem plastičnem ovitku, posamezni jogurti namesto litrskega itd.
 
 
8. Zelenjavo bom kupovala na eko tržnici.
 
 
9. Z objavami povezav bom opozarjala na pomembne članke, kot je tale, na temo Zelene informatike .
 
10. Za krajše razdalje bom namesto avta uporabljala kolo.
 
Saj veste, kakšni so zaključni takih pisem. Če tega ne boste storili..., boste doživeli ...  Raje verjamem v človeka in v njegovo svetlo prihodnost.
 

Tags:

zame

Komentarji (6) -

dr.Wega , on 25. 07. 2007 11:55:47 Said:

Ker sem na dopustu se javljam manj kot bi si želel, tvoj prispevek pa me je spodbudil, da se bom potrudil tudi s "tapkanjem" po mobilniku. Zato tudi na kratko, kaj več bova rekla v soboto. Moje misli se namreč vse bolj vrtijo okrog vode: odkar na dolenjskem upoprabljam kapnico (vodovoda pač še ni) mi vse bolj postaja jasno, kakšni ujetniki sodobništva smo...
Za pranje perila v ljubljani uporabljamo namreč eno najkvalitetnejših pitnih vod, da pa je perilo oprano je potrebno uporabiti več praška, dotresti še dodatek k prašku (da bo pralni stroj dlje živel), priliti mehčalec in nastaviti višje temparature, pa še trdovratne madeže prej preparirati s kemičnimi zvarki, da nehajo trmariti. Taisto vodo uporabljamo tudi za izplakovanje stranišča. Pri nas v šiški stranišče izplakujemo konkretno z "zalo".
Kdor ne preizkusi na lastni koži ne verjame: manj od najmanjše predpisane količine praška, nič mehčalcev, belil, ultra ekšn zvarkov, nobenih dodatkov, pa je perilo kot iz reklam.
Nič čudnega torej, da sva pričela žehte nositi iz šiške na dolenjsko, (...)
Več pa res v soboto in na mojem blogu ko ga usposobim. Tole tapkanje je utrujajoče pa še telefon pametuje neprestano, kje naj bodo velike začetnice in kje ne - zato le še pozdravček in nasvidenje.

piskec , on 25. 07. 2007 12:47:50 Said:

Glede 1) te bom držal za besedo. Vem, da ti bo to težko, kopalnica je tvoja slaba točka! Smile

Glede 2: JUHUHUUUUUU! Že voham šoping... ;)

Ampak le pogumno! Mojo podporo vsekakor imaš!

Hana , on 25. 07. 2007 13:28:47 Said:

Wega: Res je, da z vodo delamo kot svinje(tiste z mehom). Se bojim, da potrebujemo svoje trpke izkušnje, da se bomo zavedli, kaj je pomenilo živeti v izobilju.

Piskec: Le veseli se, se ve, kdo kupuje take reči.

dr.Wega , on 25. 07. 2007 14:16:52 Said:

Štos je v tem, da bi lahko še vedno živeli v (vodnem) izobilju. Prav za nič ne bi bili prikrajšani - razen morda za čiščenje kamna iz bojlerja ampak to so že druge zgodbe...

Vreme , on 25. 07. 2007 20:20:04 Said:

Hana si pa zares pohitela. V bistvu si napisal vač ali manj kar naj bi človek kot posameznik naredil. Sicer bom poskusil pripraviti tudi sviojih 10 zaobljub, a mislim, da bo težko najti še kaj izvirnega. Nekaj pa jih le bo!

Bodo pa vodni viri resnično problem prihodnosti. Sem nekaj bral, da bodo v prihodnosti obstajale še samo vojne za vodo.

Hana , on 25. 07. 2007 21:21:34 Said:

Vreme: Prav nič posebnega ali izvirnega ti ni potrebno iskati. Gre za čisto osebno odločitev za spremembe, ki si jih resnično pripravljen narediti. Vsak po svoji moči, to šteje.

Dodaj komentar

biuquote
  • Komentar
  • Predogled
Loading