Krožišče

Malce nenavadno vprašanje, pa vendar čisto resno potrebujem odgovor:
 
Kakšne so prednosti, ali pa slabosti, krožnega križišča (krožišča) v primerjavi s standardnim križiščem s semaforjem?
 
Bom hvaležna za vsak odgovor (ali link).

Tags:

05 dejavnosti

Komentarji (6) -

dr.Wega , on 17. 08. 2007 22:40:36 Said:

+ pretočnost
- več prostora, zmedeni vozniki

Hana , on 18. 08. 2007 07:18:58 Said:

Kaj pa varnost pešcev na prehodu?

Smiljana , on 18. 08. 2007 09:30:47 Said:

Pešči v krožišču niso predvideni, prehodi za pešče in kolesarske steze so močno odmaknjene od rondoja v krake, ki vodijo do krožišča. V primerjavi s semaforiziranim križiščem je varnost vseh udeležencev, ki se držijo pravil, bistveno večja.

O prednostih in slabostih: http://www.zagorje.si/podrocje.aspx?id=55
O gibanju skozi krožišče: sl.wikipedia.org/wiki/Kro%C5%BEi%C5%A1%C4%8De

Iz Motosveta (šola dobre vožnje):
RONDO - KROŽIŠČE!
v slovarju tujk najdemo razlago: "...je okrogel prostor ali greda.. ter skladba veselega značaja, kjer se glavna tema ponavlja v enakem ritmu". iz tega sledi enostavna in jasna misel, da je enakomeren ritem oz. enakomerna vožnja zelo pomembna. Urejevalci prometne ureditve so dodali samo še ustrezno število prometnih pasov in potrebnih priključkov ter omejitve hitrosti.
V prometnem zakonu v pogl. "Krožni promet" v 1. odst. piše: " V krožnem križišču mora biti promet urejen s prometnimi znaki tako, da ima prednost tisti, ki vozi v krožnem prometu." Se pravi, ko vozimo v krožišču, imamo prednost. Vendar prednost pred vozili, ki prihajajo v krožišče. V njem pa ima prednost tisti, ki je desno od nas. Upoštevati pa moramo še nekaj pravil. Pred vsakim premikom in spremembo smeri vožnje z vozilom se mora voznik prepričati, da to lahko stori brez nevarnosti za druge udeležence, namero pa jasno in nedvouomno nakazati s predpisanim znakom. v 2. odst. je zapisano:" Predno zapusti krožno križišče, se mora voznik razvrstiti na prometni pas, s katerega lahko varno zapusti križišče." To pa nikakor ne more biti s sredinskega pasu, kaj šele s skrajno levega. Samo desni pas je tisti.
Še eno pravilo, ki se navezuje na zakonitost "enakega ritma", je potrebno upoštevati. Hitrost, ki pa je praviloma omejena na 40 km/h. Ta omogoča vsem zelo dobre, predvsem pa izenačene pogoje vožnje v krožišču. Tako tistim, ki so v njem, kot tistim, ki vanj prihajajo. Ko se namreč približujemo krožišču s 40 km/h, v katerem se tudi ves promet odvija s 40 km/h, se samo še vključimo vanj. Za to potrebujemo samo še prostor, katerega pa lahko zelo hitro najdemo med krožečimi vozili, od katerih pričakujemo poleg hitrosti tudi ustrezno varnostno razdaljo ter seveda izrabo tudi ostalih pasov ne samo skrajno desnega, katerega posebno na delu vključevanja drugih ne potrebujemo. Ta pogoj izpolnimo s pravočasnim branjem prometne signalizacije. Ob približevanju krožišču je postavljen prom. znak, ki nas obvešča, kako in kam potekajo smeri priključkov oz. izhodov. Tudi če se nam zgodi, da je izhod prišel prehitro in smo na sredinskem pasu, se ne ustavljajte. Zapeljite naprej še en krog, saj boste v naslednjem že vedeli kje morate zapeljati ven in se pravočasno pripravite na to. Ustavljanje v samem krožišču nujno pomeni zastoj, če ne že tudi karambola. Hitrost, enakomeren ritem, varnostna razdalja, in pa seveda obveščanje vseh ostalih o svojih namerah spreminjanja smeri vožnje, to pa je smernik.

Hana , on 18. 08. 2007 09:34:46 Said:

Smiljana, super!
Stokrat ti hvala za tole, ker je ravno to, kar potrebujem.

verbatim , on 20. 09. 2007 00:53:58 Said:

No, pretočnost je prednost samo do določenega števila vozil. Po tem kritičnem številu vozil semaforizirana križišča boljše opravljajo svoje delo. Zato pa so krožišča zelo redka npr. v Nemčiji, v ZDA pa jih pravzaprav sploh ni.

Hana , on 20. 09. 2007 03:44:52 Said:

V Veliki Britaniji pa imajo samo krožna in to povsod.

Dodaj komentar

biuquote
  • Komentar
  • Predogled
Loading