Običajni jutranji prometni zastoji

Ko mi zjutraj po radiju sporočijo, da so na cestah običajni jutranji prometni zastoji, se vedno vprašam, kaj nam je tega treba bilo?
 
Že to, da so običajni, pomeni, da smo se vsi vdali v usodo in da stoično prenašamo kolone, v kateri izgubljamo delčke našega življenja. Ne verjamem, da se da ta čas porabiti aktivno ali kakovostno. Res je, da lahko v miru razmišljaš ali pa ob poslušanju kakšnega CD za samopomoč širiš svoja obzorja. Pa vendar, ob tem moraš biti vseeno tudi pozoren udeleženec v prometu, tako, da se mi jutranja sanjarjenja ne zdijo najbolj na mestu. Kaj pa, če zraven prevažaš še otroka ali dva? Kako preživeti podarjeni čas na cestah?
 
Danes sem porabila za vožnjo v službo natanko eno uro in deset minut in to za razdaljo, ki jo ob prazni cesti prevozim v dvajsetih minutah. V kolonah torej porabim 50 minut na dan ali 150 ur na leto! (če odštejem tri poletne mesece, ko ni tako izraženih jutranjih prometnih konic) To je skoraj cel delovni mesec, ki ga podarim cestam. In če ta mesec pomnožimo s številom avtomobilov na celotni avtocesti? Pa saj smo popolnoma nori. In to samo zato, da se lahko pripeljem do delovnega mesta, kjer moram obvezno registrirati svoj prihod. In nadaljujem z delom, ki bi ga prav enako lahko opravljala tudi od doma.
 
Kdaj bo naša družba zrela tudi za kaj drugega? Zakaj je tako težko zaupati ljudem in vpeljati nekaj sprememb. Možnost dela od doma bi nam vsem prihranila ogromno na času in denarju. Se res moramo okostenelo držati vsega samo zato, ker se tako pač dela?!

Tags:

04 razmišljanja

Komentarji (4) -

Smiljana , on 8. 10. 2007 16:22:57 Said:

Tudi sama doživljam podobno: za 20 km od 30 min (v poletnem času) do 1:30 (v jesensko-zimsko-pomladnem času).
Te "podarjene-uradene" ure izkoristim za pogovor z otroki, za petje; ko sta bila še majhna pa za pripovedovanje pravljic.

dr.Wega , on 8. 10. 2007 21:34:09 Said:

Enkrat bi jih moral nekdo tožit. Res. Ker varčujejo gradijo počasneje, slabše, manj prehodno(1*) samo podnevi, kar pomeni da so zastoji hujši, daljši, bolj živčni. Kar me posebej moti je... v bistvu več stvari me moti tako zelo, da ne morem reči da me katera moti posebej.
- kot že rečeno varčujejo: ne samo, da moramo ob registraciji pošteno seči v denarnice, ne samo, da nam vsakič izpulijo še čeden kupček za "avtocesto" pa če je prevozna ali ne (2*), ne samo da plačujemo še pri vsakem litru bencina, pri vsem tem plačevanju ti gospodje spet varčujejo NA NAŠ RAČUN. Kot si izračunala, ti požrejo mesec dni tvojega dela: sama najbolje veš, kolikšen delež bruto plače dobiš v roke, od tega potem doberšen del spet plačuješ kot je zgoraj našteto, nazadnje se požvižgajo nate, te poteptajo, popluvajo in kot kretena pustijo stati v zastojih in kolonah. Ker je nekdo potegnil nagrado, ker je tako poceni zastavil projekt obnove cestišča, frajer, ta pa res zna!
- naj ne zveni preveč klišejsko ampak gre za lastne izkušnje, ne nekaj kar pač vsi čvekajo in potem ostali ponavljajo. Policisti urejajo promet tam kjer se jim splača in ne tam kjer bi bilo potrebno. Vsako delovno popoldne sem priča totalni štali na delu izvoznice, za kjaterega boste vedno slišali tudi v prometnih informacijah: izvoz na Celovško iz smeri Bežigrada (proti Gorenjski). Doslej ni še niti enkrat policist urejal prometa v tem križišču, dogaja pa se tole: tisti, ki gredo naravnost popo celovški so tako ali tako že malo naveličani drena in se rinejo naprej. Seveda se hitro zgodi da zaprejo izvoz tistim ki bi radi iz obvoznice na celovško - v druge smeri, ne proti Gorenjski! Zelena je že itak samo nekaj sekund in tako se kolona po nepotrebnem daljša in daljša, nervoza pa seveda raste. Ok, samo po sebi to še ni tako tragično, pač nekaj nervoze in trobljenja ampak v resnici gre za življenja: tu ni več vprašenje 150 ur pač pa nove cestne tragedije: ker zavijajoči ki bi sicer zavili v smeri, kjer ni drena in po nepotrebnem stojijo na dovozu ne morejo naprej se vrsta daljša in daljša dokler ne seže na obvoznico. Vozeči iz smeri Bežigrada pa bi se rad postavil na izvoz in precej pozno opazi da je že zgrešil konec vrste. Razni manevri na voznem pasu so velikokrat naravnost grozljivi. In kje so ta čas policaji? Merijo hitrost na cestninski postaji avtoceste, kjer zlahka pokasirajo denarce. Ste že kdaj poskušali voziti po 100 - 80 - 60 - 40 omejitvah ko ste se bližali cestninski postaji? No čisto resnega obraza vam bodo povedali da ste prekršili štiri omejitve ampak da so tako fer in bodo zaračunali samo eno. Oh, hvala lepa!
- najbrž ste že vsi slišali za katastrofo Trojankega predora: omejitev je 60. Prosim, sja ne rečem, če je omejitev je omejitev in se je je treba držati. Ampak ali je potem čudno da komu malce popustijo zavore in pritisne po nepotrebnem na plin bolj kot bi smel ko se mu zdi da lahko? Tu gre za psiho: občutek izgube časa zaradi nepotrebnih omejitev poskuša morda celo podzavestno nadoknaditi, do nesreča pa ni več daleč. Leta sem se vozil po štajerski avtocesti in ni bilo niti enkrat da ne bi bil en del zaprt zaradi prenove. Verjamem da bi marsikdo vozil mirneje, če bi lahko ves čas peljal zmernih 110, 120 ali avtocestnih 130, ne pa neprestano zapore in omejitve in tovornjaki...

Talo pa pač je kot je. Krivi smo zgolj vozniki in prehitra vožnja, OBžalovanja vredno pa je še kaj drugega, pred čemer pa si zatiskajo oči. Še nekaj stvari sem imel na zalogi, pa je mnenje že tako predolgo...
-------
(1*)Obneove cest bi marsikdaj lahko izvedli na bolj prehoden način, brez zapor, vrtanje pod cestiščem brez prekopavanja, delo ponoči, uporaba robotov in podobno. Seveda pa je to dražje: saj je res: zakaj bi oni plačali več, če pa pač malo poporosijo za razumevanje in prevalijo stroške na naša ramena...
(2*)Nikakor ne razumem kako lahko zaračunavajo za avtocesto ki to ni: definicija avtoceste je jasna in to nikakor ni "s stožci pregrajeno vozišče razdeljeno na dva voza pasova z dvosmernim prometom". Tudi je doloćena širina voznega pasu in zožanih in na silo narejenih štirih pasov (kjer si nihče ne upa mimo prehitevati niti avta, kaj šele kamion) ne moremo šteti za avtocesto. Ampak zaračunajo jo pa. Se bomo kdaj uprli?

Hana , on 9. 10. 2007 06:34:06 Said:

Smiljana,
ja, tudi jaz sem majhna otroka vozila s sabo v mesto. Pa smo se znašli vsak dan znova, ampak, kaj ne bi raje bili tisti čas nekje zunaj avta? Kjerkoli bi nam bilo lepše.
Wega,
vse kar si napisal, lahko samo potrdim. Če vsem doživetim in videnim katastrofalnim razmeram na cestah dodamo še našo kulturo vožnje, ki pa je popolnoma na psu, imamo perfekten stroj za uničevanje ljudi. Ali nas bodo pobrali živčki ali pa nori vozniki. Danes je na isti avtocesti, le kak kilometer naprej bila spet dvojna nesreča, včerajšnji nesreči je omenil tudi Had. <www.had.si/.../>;

piskec , on 10. 10. 2007 11:16:24 Said:

Počasi se bo vse tako zabilo, da bomo avte lepo stran zmetali. Potem bo končno mir.

Dodaj komentar

biuquote
  • Komentar
  • Predogled
Loading