Dan brez nakupov

Včeraj sem bila v Kranju. In ker sem na sestanek prišla prezgodaj, sem si čas zapolnila z brskanjem po trgovinah. In brez večjega razmisleka sem domov prinesla servirni krožnik za piškote in novo lončnico.  Čemu še en pladenj in čemu še ena roža? Ju res tako nujno potrebujem? Danes vsekakor vem, da bi današnji dan minil enako tudi brez včerajšnjega nakupa. Pa vendar...

Živim v sistemu in okolju, kjer se Potrošništvo piše z veliko. V poštne nabiralnike dobivamo oglase, ko se vozimo po cesti vidimo le oglase, ni medija brez oglasa, v mestih so oglasi na vsakem koraku, skratka, ... bombardirani smo z oglasnimi sporočili.  Vse z namenom, da nam bodo podjetja končno omogočila izdelek, ki nam bo prinesel "dolgoročno srečo".  In mi sami dopuščamo, da oglaševalska industrija razmišlja namesto nas in kupujemo čedalje več in več, največkrat stvari, ki jih čez 1 mesec, ali pa že kar takoj, ne potrebujemo več. Na ta račun pa izginevajo gozdovi, število rib se zmanjšuje, tretji svet se še bolj izkorišča, onesnaženost se veča, naravni viri se drastično krčijo, podjetja kruto tekmujejo med seboj za tržni delež, tudi na račun domače delovne sile in umazanega marketinga. V resnici smo mi - potrošniki - tisti, ki  vse to podpiramo in omogočamo.

Se sploh zavedate, koliko denarja, časa in naše predrage energije gre na račun nepotrebnega nakupovanja. Koliko nepotrebnega brskanja po katalogih, iskanja po internetu. Če se vsega tega vsaj približno zavedate, potem vas pozivam k mednarodni akciji Dan brez nakupov  ali Buy nothing day, ki že 15 let poteka po svetu. Sodelujete tako, da se 24. novembra (v soboto) vzdržite vsakršnih nakupov.   

Se lahko vzdržimo? Lahko k tem spodbudimo še ljudi okoli sebe?

Največji prihranek pri zmanjševanju nakupov je življenje, ki ga s tem pridobimo.

Tags:

04 razmišljanja | se dogaja

Komentarji (3) -

Vreme , on 20. 11. 2007 17:06:57 Said:

Hmm človeku da za misliti. A v čem je smisel, če pa nakup opraviš v nedeljo ali pa že kar v petek? Bomo videli, mogoče pa bomo šli samo po (sveži) kruh!!

Hana , on 20. 11. 2007 17:09:27 Said:

Saj po kruh bomo hodili vsi. Gre bolj za način preživljanja prostega časa, ko se marsikdo odpravi raje v nakupovalni center, kot pa na sprehod.

piskec , on 20. 11. 2007 19:54:54 Said:

Hm, za lončnico pa nisem vedel!!??

Kaj, če bi ta en ubogi dan malo raztegnili? Meni ni problem. ;) Še tistega ne kupim, kar nujno potrebujem, kaj šele tisto, česar ne... Smile)

Dodaj komentar

biuquote
  • Komentar
  • Predogled
Loading