Znova

Zadnje dni se intenzivno ukvarjam in razmišljam o svojih navadah in priučenih vzorcih. Le zakaj je tako težko sprejeti in izpeljati spremembe v našem delovanju?

Veliko sem že prebrala na to temo, vendar mi teorija očitno ne pride do živega. Vem, da, če dovolj časa nekaj ponavljam, potem začne to dejanje voditi moja podzavest. Ključno vprašanje pri tem je, koliko časa je potrebno ponavljati določen vzorec, da se iz zavestnega truda prelevi v podzavestno? Ena od teorij je, da moram pri novih navadah vztrajati vsaj vsaj tri do šest mesece, toliko, kot potrebuje naše telo, da se v celoti celično obnovi in da nove navade ostanejo nekje zapisane.

Naša volja, da dosežemo nov cilj, naj bo še tako močna, lahko vzpodbudi več adrenalina, nam da zagon, morda cilj tudi dosežemo, vendar se po določenem času slej kot prej spet vrnemo na staro pot. Zakaj? Stare miselne navade nas čedalje bolj privlačijo.

Sama vem, da se na točki, ko bi lahko dosegla nekaj več, ponavadi premislim. Z lahkoto zbolim ravno v pravem trenutku, da ne morem nadaljevati z novim vzorcem prehranjevanja ali pa si enostavno prižgem novo cigareto in pokopljem zadnje tri mesece vzdržnosti. Pa vendar je vse le samo v vztrajnosti. Vztrajati pri novih vzorcih, ne pustiti svojemu umu, da te popelje nazaj v že znano okolje, kjer se počutiš udobno in varno.

Če ne drugega, jaz vztrajam pri začetkih. Približno vsake pol leta sem na isti točki. Sedaj pa začnem! Ponovno.

Tags:

04 razmišljanja

Komentarji (3) -

Vreme , on 23. 05. 2008 18:41:03 Said:

To imenujemo drugače tudi cona udobja, ali drugače povedano to je cona v kateri se ni potrebno truditi za nove spremembe. Za vsako spremembo v naših dejanjih je namreč  treba spremeniti miselni vzorec, to pa pomeni, da je potrebno tudi več volje, več sprememb v takšni ali drugačni obliki, konec koncev je treba tudi vztrajati. In to je včasih tako težko, zato obupamo in nadaljujemo z starim miselnim vzorcem ali drugače povedano nadaljujemo po stari poti.


Hana , on 23. 05. 2008 20:40:55 Said:

Občudujem ljudi, ki se po svoji volji zmorejo spremeniti.

Vreme , on 24. 05. 2008 05:34:08 Said:

Hmm, jaz ne poznam druge volje, ki bi človeka lahko spremenila. ;)

Dodaj komentar

biuquote
  • Komentar
  • Predogled
Loading