Mleko

Le zakaj sem potrebovala šest dolgih let, da sem ugotovila, da najboljše mleko ne dobim pri "najboljšem sosedu" ampak še bližje. Pri zniževanju stroškov, in posledično kakovosti, se je določen trgovec spustil tako nizko, da je prestopili mejo užitnega. Kar naenkrat se mi je vse skupaj popolnoma uprlo.

Resnično ne vem, zakaj ves ta čas nisem niti pomislila, da bi hodili po sveže mleko. Še vedno se spomnim, s kakšnim olajšanjem sem v svojem gospodinjstvu uvedla kupljeno pasterizirano in homogezirano mleko. Prekuhavanje domačega mleka se mi je od nekdaj zdela čista zguba časa.

Potem pa pridejo hribi, pa želja po kislem mleku, pa domačnost namesto trgovskega centra in kar naenkrat imamo tudi mi svojo kanglico.

Kjer je volja, tam je tudi pot in nič več nas ne moti prekuhavanje in dnevna obveza. Z neverjetnim veseljem smo začeli hoditi po domače Mleko, ki bi ga lahko pisali kar z veliko začetnico. Tako dobrega mleka nismo pili že lepo število let.

Tags:

hrana

Komentarji (3) -

dr:Wega , on 14. 08. 2009 05:18:11 Said:

Skoraj v popolnosti se strinjam, je pa tudi tu potrebna previdnost. Ni pri vsakem kmetu mleko v redu, je pa res, da to kmalu ugotoviš. Mene pri vsem skup skrbi propagandna mašinerija, ki se plete okoli vsega skupaj. Ne mine dan, ko ne slišiš, kako polnomastno mleko ni zdravo, da je bolje piti tisto vodo s 0,5% maščobe (čeprav mi nikoli ni bilo jasno zakaj je tako mleko dražje kot 3,2%)
Mi smo po dolgem času začeli pri dobrih sosedih in ostalih iskati polnomastno nehomogenizirano mleko, dražje seveda, pa je že bila gromozanska razlika. V drugi fazi se pridružujeva vama: v borštu pri vseh teh kravah menda obstaja kakšno dobro mleko, čeprav je neverjetno kako težko ga je najti. Vsakega ki ga vprašaš (pa naj gre za cviček ali pa za mleko) ti bo svetoval drugega, popljuval pa ravno tistega, za katerega si izvedel malo prej Smile

Dober mlek!

Hana , on 14. 08. 2009 06:13:09 Said:

Res je, propaganda  je naredila veliko škode v vseh letih, pa tudi sama sem verjela vsem skupaj.

Sedaj lahko preberem, da je domače mleko polnomastno. Kar ne pomeni, da je bolj redilno. Nasprotno. Mlečne maščobe vsebujejo za telo pomembna vitamina A in D.  Le te dva tudi sodelujeta pri izrabi kalcija in beljakovinskih elementov iz mleka, in brez njiju telo kalcij in beljakovine težko absorbira. Pravilno posrkan kalcij pa pospešuje zdravo izgubo teže in znižuje krvni pritisk. Prav tako odstranjevanje mlečnih maščob ni priporočljivo zaradi linolenske kisline, ki ima prav tako močne antikarcinogene učinke, in glikolipidi, ki preprečujejo prebavne motnje.

Takšno mleko je odlično za samostojno uživanje, prav tako pa je zaradi neobdelanosti idealno če se želite sami poizkusiti v pripravi raznovrstnih mlečnih izdelkov.

Surovo mleko je potrebno hraniti v hladilniku in ga porabiti še isti dan, če pa ga segrejete na 75°C pa njegovo obstojnost v hladiniku povečate na 3 dni.

vir: http://www.gabrsk.si/mleko/

piskec , on 14. 08. 2009 11:13:27 Said:

Bomo videli, kakšni bomo čez kako leto. Zdravi ali pa čist na konc... Smile

'bela cesta, sam da bo kisu mlek ratu!!!

Dodaj komentar

biuquote
  • Komentar
  • Predogled
Loading