Seksonomija

V roke sem dobila knjigo Ekonomija seksa (B. M. Muci) in jo z zanimanjem prebrala. Ugotovitve v knjigi seveda niso prav nič nove, tudi knjiga sama naj bi bila bralcu v zabavo, pa vendar mi je opisana seksonomija dala veliko materiala za premlevanje.

Zakaj? Posredujem nekaj odlomkov:

Ali ste že slišali, da lepa in prikupna tajnica poganja vse okoli sebe? Seveda ste! Ne glede na njeno (!) učinkovitost pri delu, prav njena prisotnost v moškem poslovnem svetu pomaga, da vsi delajo na "višjih obratih", podzavestno prav zaradi nje...

Pari mnogokrat postanejo apatični zaradi izgube medsebojne kompenzacije (seksa). Nekako otopijo, ogenj se ohlaja in s tem se ohlaja tempo storilnosti. Taka zveza se mnogokrat pretrga, če ne najde motivacije za vzpostavitev kompenzacije za svoj obstoj. Razen redkih izjem je dober seks zagotovo najmočnejši dejavnik obstoja zveze, vsaj z moške strani. To si bomo priznali samo, če smo zelo iskreni.

Obstajajo trditve, ki pravijo, da bi se svet brez žensk ustavil. Pravzaprav bi izginil glavni ekonomski motivator, izginil bi evolucijski motivator in če smo natančni,..., izginilo bi nekaj s čimer se neprestano ukvarjamo, zapolnjujemo svoje misli, se premikamo in napredujemo. Le kdo bi nas kritiziral? Drugi moški? Dvomim! Ženska je izvor kritike in motivator tudi za delo,... Svet brez žensk je torej ležern, miren, len, prijeten,... Sanje skoraj vsakega moškega. ...  Ali je torej evolucija možna, gledano samo ekonomsko, v svetu brez žensk? Brez motivatorjev in kritikov ustvarjanja?

Misel o uspešni ženski
Tudi rek, da ženska mnogokrat podpira tri stebre v hiši, se lahko razume v kontekstu uspešne ekonomije. Ženske lahko ustvarjajo okolje, kjer je moška motivacija za produktivnost najvišja in moški lahko pride do izraza kot "moški". ... Ženska, ki pozabi biti ženska in se rine v svet moških, postane za moške mnogokrat neprivlačna in nezanimiva, saj izgubi svojo žensko ranljivost, svojo žensko šibkost, izgubi pogoj in željo, da bi moški storil nekaj zanjo. Take, "uspešne", ženske so močne(!?) in povečini osamljene, niso oblegane in občudovane. Moški z njimi ne izgubljajo preveč časa, saj ne izkazujejo ženskega šarma in ne potrebujejo moških storitev. Če jih ne potrebujejo, potem jim moški niti ne znajo pristopiti. Izbirajo si lažje "žrtve". ... Take ženske, pravzaprav, dodajajo najmanjšo dodatno vrednost v ekonomiji seksa... Njihove uspešnosti jim ne zavida nihče v moškem svetu. Morda zmotno mislijo, da jih moški občudujejo, če so jim ob rami na njihovem, moškem terenu?! ...

Ne želim verjeti, pa vendar si moram priznati, da primerov, kot so zapisani, lahko najdem v svoji okolici kolikor hočem. Zakaj se torej sama trudim uspeti v "moškem svetu" in vsakič znova pogorim na vseh plateh priljubljenosti. Očitno je, da je seksonomija zelo pomembni faktor v vsakdanjem življenju in naših odnosih. Ravno zato, ker je knjigo pisal moški, je v zapisnem mnogo manj slepil o emancipaciji in sličnih kvazi enakopravnih odnosih.

Morda je pa vse res?!

Tags:

04 razmišljanja

Komentarji (4) -

Wega , on 29. 11. 2009 09:15:22 Said:

KAj šele, če bi taka šefica namesto tajnice pripeljala enega mlačnega tajnika? saj podjetje propade!

Hana , on 29. 11. 2009 19:41:50 Said:

Ja, po knjigi bi bilo bolj učinkovito, da je lep in postaven, kot pa sposoben za delo. Saj pravim; morda je pa vse res.

Eva , on 30. 11. 2009 10:10:19 Said:

"To si boste priznali samo, če ste zelo iskreni" je star trik. Ne pravim, da ta konkretna trditev ni resnična, ampak najlažje je napisati to, in potem vsakemu, ki se ne strinja s tabo, pa naj bo to še tako argumentirano, samo zatežiti nazaj, da ni iskren sam do sebe.

In uspešna ženska je "ženska, ki pozabi biti ženska in se rine v svet moških"? Ženske so ženske samo takrat, ko niso poslovno uspešne? Ah, dajte no mir. Ženska zaradi svoje službe ne bo dobila kromosomov XY, kakor moški ne bo dobil kromosomov XX, če slučajno kdaj otroka on pelje v vrtec ali skuha kosilo. To ni "ženska pozabila biti ženska", ampak pisec zgornjih vrstic očitno ne mara žensk, ki se postavijo zase in so sposobne kaj doseči, ker je to po njegovem mnenju "moško obnašanje". Sklepamo lahko, da je potemtakem po njegovem mnenju žensko obnašanje ravno nasprotno: prijaznost, pohlevnost, ustrežljivost in... odvisnost od moškega. To mu je všeč.

Zakaj mu je pa to všeč? Na to lahko odgovori le sam. Moja teorija je, da zato, ker se počuti ogroženega.

Hana , on 30. 11. 2009 14:33:07 Said:

Kmalu bi se uresničila moja bojazen, da se ne bo oglasil nihče in nasprotoval tezi, ki je podana skozi knjigo.

Še vedno menim, da lahko srečamo veliko žensk in moških, za katere zgornje trditve (žal) držijo. Ampak, ključno vprašanje je, kaj je uspešna ženska?!

Najbrž tista, ki uspe združiti oba koncepta, moškega in ženskega v novo vlogo, ki jo lahko odigra le ženska na način, da se v svetu moških ne počuti prikrajšano in da se hkrati čuti izpopolnjeno tudi kot ženska. In na srečo, poznam tudi mnogo takšnih.


Dodaj komentar

biuquote
  • Komentar
  • Predogled
Loading