Sekvoje

Res sem želela videti sekvoje. Drevesa, ki dosežejo starost tudi do 2.000 let in so najvišji živi organizmi na svetu.

sekvoje so iglavci

V neposredni bližini San Francisca je Nacionalni park Muir Woods, kjer lahko občudujemo ta veličastna drevesa. Seveda je ta neposredna bližina precej relativna. Za peš - morda en dan hoda, na srečo pa mi je uspelo iz Sausalita najti kombi prevoz do gozda, kajti takrat se je avantura šele pričela. Izkazalo se je (kar iz zemljevida seveda ni bilo vidno), da je kanjon z drevesi dostopen po 40 minutni vožnji po precej strmi, zelo ozki in predvsem zelo zelo ovinkasti cesti, primerljivi dostopu na naš Vršič. Žal mi med vožnjo rado postane slabo, tokratna slabost traja sedaj že drugi dan.

neprestano sekanje ovinkov

Za vstop v park zaračunavajo skromnih 5$, park se razprostira na velikem ozemlju ob pacifiški obali, hodiš lahko naokoli ves dan ali pa se držiš vzorčno urejene učne steze, ki spet ponuja več variacij, odvisno od časa, ki ti je na razpolago.

vhod v park

Jaz sem imela dve uri časa, glede na mojega prevoznika, ki ga kljub nori vožnji nikakor nisem želela zamuditi. Časa je bilo vseeno dovolj, da sem s potepanjem naokoli spoznala te lepotice, se jih dotikala in čutila neverjetno spokojnost gozda, ki je tu že tisočletja.

Redwoods

Redwoods ali Sequoia sempervirens, dejansko rastejo samo na tem območju na svetu in so v sorodu z gigantskimi sekvojami (sequoia-dendron giganteum), ki jih najdemo le v Sierra Nevadi. Slednje živijo še dlje, do 3.000 let, visoke so do 95 metrov in debelejše od Redwoods, ki sežejo do 115 metrov v višino.

115 metrska drevesa

Ne marajo mraza, vetra niti snega, potrebujejo ogromno sonca in še več vode. Tukaj uspevajo samo zato, ker je področje zelo znano po svoji pacifiški megli, iz katere se lahko ta ogromna drevesa napajajo. Tudi požar jim ne pride do živega zaradi izredno debelega lubja, je celo njihov zaveznik, ki očisti gozd, da lažje pridejo do potrebnih mineralov. Pri preseku debla je točno videti temne lise, ki so posledice preživetih požarov.

1.000 letne sledi

Samo 10% rastlin vzklije iz semen, ker so pogoji za kalitev izjemno težki.

storži s semeni in rdeči les dreves

Se pa zato razmnožujejo z delitvijo, kloniranjem okoli matičnega drevesa in tako ustvarjajo takoimenovane "family circle" skupine. Tretji način pa so nekakšni izrastki po deblu (burls), ki prevzamejo vlogo rasti, če se materi zgodi kaj nepredvidljivega.

rast v družinskem krogu

Bilo je božansko lepo, hoja med temi drevesi, ki te objemajo s svojo toploto, je edinstvena. Gozd me navdušuje doma in gozd me je navdušil enako močno tudi na drugem koncu sveta.

Lepo je.

Tags:

gorska narava | 02 potepanja

Komentarji (7) -

piskec , on 5. 05. 2010 17:01:13 Said:

Samo, 115m, TO pa je gozd... Proti temu je vsak naš le gozdiček, podrast... Smile Takle gozd te mora navdušit!

piskec , on 5. 05. 2010 17:03:22 Said:

A je tole prav? http://skrci.me/tpqHS

PF , on 5. 05. 2010 20:49:10 Said:

Vau, ke lepo.

Hana , on 5. 05. 2010 23:42:18 Said:

@piskec; ja, točno tam kjer si označil je vstop v park
@pf; res je bilo lepo doživetje

piskec , on 6. 05. 2010 06:10:19 Said:

A? Ti sledim, kaj? ;)))

sparkica , on 6. 05. 2010 08:11:48 Said:

V teh sekvojah bi se dalo tudi živet, sploh če dve zraseta skupaj... Smile Hmmm, nekaj za v razmislek Smile
Pazi se ameriških veveric, ki so velike skoraj tako kot naši polhi Smile

Hana , on 6. 05. 2010 13:29:00 Said:

Videla sem tudi veverico. Kaj je to eno razburjeno bitje! Tako je bila glasna in tako se je jezila, da bi res lahko dobila kak storž v glavo.

Dodaj komentar

biuquote
  • Komentar
  • Predogled
Loading