Nordijska hoja

Pa sem le dočakala ta tako težko pričakovani dan. Danes sem bila domenjena z vaditeljm nordijske hoje Primožem Košakom, ki ima pri TVD Partizan Domžale kar svojo sekcijo. Do sedaj je naučil pravilno uporabljati palice pri hoji kar 300 rekreativcev. Na spletni strani društva lahko preberemo, kaj je nordijska hoja:
 
Po domače bi lahko rekli tudi hoja s palicami, vendar jo zaradi same tehnike hoje, uporabe rok in anatomsko oblikovanih palic izdelanih iz posebnih materialov imenujemo nordijska hoja. Nordijska hoja je šport za vse, za vse generacije, za popolne začetnike, za dobre športnike, izredno primerna pa je tudi za ohranjanje psihofizične kondicije v tretjem življenjskem obdobju. Toplo jo priporočajo tudi pri rehabilitaciji srčno-žilnih bolezni, sladkorni bolezni, bolezni visokega krvnega tlaka, okvarah in poškodbah gibalnega sistema, seveda po predhodnem dogovoru z zdravnikom. Nordijska hoja ni sezonski šport in se lahko vadi v naravi v kateremkoli letnem času na različnih terenih. Nordijska hoja je najhitreje rastoča oblika športne rekreacije in po mnenju športno-medicinskih strokovnjakov ena najboljših oblik športne aktivnosti v svetu.
 

Težko pričakovan dan je bil tudi zato, ker sva se s Primožem  prvič pogovarjala že v juniju, ko so se začele prve počitnice. Potem sva usklajevala termine kar cela dva meseca. Danes je po celodnevnem dežju, tik pred dogovorjeno uro le posijalo malo sonca in naš dogovor smo lahko izpeljali.

Povsem prav sem imela, da sem šla v šolo glede načina hoje, drže in predvsem uporabe palic. Ne glede na vsa pisanja po spletu, tega kar sem zvedela v dveh urah in pol vadbe z realnimi palicami, ni mogoče opisati. Nordijska hoja je dejansko hoja po štirih. S pomočjo palic, ki so podaljšek rok, dejansko za tretjino razbremenimo hrbtenico, kolke in sklepe nog. Pri pravilno izvajanih gibih, vključimo 90% mišic, kar je mnogo več kot pri klasični hoji in pri teku.

Jutri me bodo neznansko bolele trebušne in ramenske mišice, kar pa je čisto prav. Se bo potrebno navadit. Hoja mi je zelo všeč, primerna je za vse letne čase in skoraj vse podloge (travniki, gozd, planine kot tudi asfalt). Sedaj si moram le še nabaviti primerni palici, kar pa je cela znanost.

Opis primerne palice je namreč dolg celo stran;

- proizvajalec mora zagotavljati rezervne gumijaste nastavke,
- špica je ukrivljena in pada pravokotno na podlago,
- obroček in špica naj ne bosta spojena s palico, da se lahko menjujeta,
- telo palice je homogeno, ne sestavljivo, naj ima 10 -20 enot karbona,
- ročaj je nagnjen naprej in navznoter. Palici sta namenjeni desni in levi roki. Ročaj se lahko zamenja,
- pasek naj bo čimbolj enostaven. Obvezna je le zagozda za uravnavanje širine,
- višina palice je 0,68* telesna višina.  -+ 5 cm glede na namembnost,
- cena - ne ravno zanemarljivih 70 - 80€.

Zraven si lahko omislimo še posebne čeveljce za nordijsko hojo, pa rokavičke, kapico in sličen šminkeraj. Se že vidim :)
Ja pa kaj še!

Tags:

05 dejavnosti

Komentarji (5) -

Vreme , on 5. 09. 2007 06:01:21 Said:

Superca. Začetek je že. Z veseljem bomo spremljali tvoj napredek. Glede palic pa sam ne bi tako kompliciral, se da dobiti tudi kaj cenejšega, razen če se ne misliš podati v vrhunske vode.

Hana , on 5. 09. 2007 06:23:23 Said:

Bom videla, kako in kaj. Mislim, da bo ok.

Wega , on 5. 09. 2007 11:57:04 Said:

Ne vem če ni tule s palicami tako kot pri teku s supergami. Nč šparat!
Komaj čakam da slišim vtise po nekem daljšem obdobju.

Hana , on 5. 09. 2007 12:09:51 Said:

Nekaj takega so mi dopovedovali. Da si sicer lahko kupim palice v Šparu, ampak ne bodo zdržale več kot mesec dni...(vsaj eden od delov bo odpovedal še prej)
Glede ostalega pa seveda poročam.

Vreme , on 5. 09. 2007 14:23:23 Said:

Nisva se dobro razumela. Nisem mislil v Šparu, bog ne daj. Sem ti hotel povedati, da najdražjih jaz na tvojem mestu ne rabiš ravno kupit. Vsaj mi jih nismo, pa še vedno držijo ;)

Pingbacks and trackbacks (1)+

Dodaj komentar

biuquote
  • Komentar
  • Predogled
Loading