To ni normalno

To ni več avtocesta, še manj cesta za hitra vozila, kjer veljajo neka pravila in kjer imaš vsaj malo možnosti, da se brez stresa pripelješ tam, kamor si namenjen.

To je norišnica. Ne vem več, kje naj se vozim, kako naj se vozim in ali naj sploh še vozim. Razmere na naši štajerski "avtocesti", kjer se skoraj vsakodnevno dogajajo nesreče, zagotovo pa zastoji, so iz dneva v dan slabše. Zjutraj se cijazimo proti Ljubljani, se vsake nekaj kilometrov popolnoma ustavimo in nemalo kateri voznik vijuga med kolonami kot nor, izsiljuje, blenda in se nasploh obnaša kot edini, ki se mu mudi. Še huje je popoldan, ko promet teče, ampak kako?

Od kdaj lahko vsi vozijo po levem pasu? Kaj ni to pas za prehitevanje in samo za prehitevanje? Kdo jim daje pravico, da se postavijo na levi pas, pa če vozijo 80 ali 130, se ne umaknejo, ker je nekje tam daleč spredaj eno počasnejše vozilo. Ko tako ostaja desni - vozni pas - popolnoma prazen, se najde prvi, ki začne po desnem pasu voziti hitreje in prehitevati tiste na levem pasu. Dokler ne naleti na naslednjega, ki se želi umakniti nazaj na vozni pas. Posledice vidimo in o njih poslušamo kar naprej. Pa to je noro!

Po radiju opozarjajo na nesreče, vendar nihče ne sliši, nihče ne upošteva. Vozimo kot bedaki. So naša življenja res tako malo vredna, res ni nikogar, ki bi znal in zmogel postaviti mejo? Kje so vse policijske kontrole?  Kje je rešitev?

Resnično želim dati pobudo za opravljanje vozniškega izpita vsaj na vsakih 5 let! Prepričana sem, da večina voznikov le tega ne bi opravila več.

Tags:

kaos

Komentarji (3) -

Wega , on 17. 12. 2008 07:31:07 Said:

Problem je v tem, da opravljen izpit, pa magari če vsako leto, ne bi pomagal nič: gre za en tak čuden refleks. Mogoče deluje avto kot nekakšna faradejeva kletka in odreže voznika od ostalega sveta. Kako se lahko čisto normalen človek v hipu spremeni v norca mi ni jasno. Predstavljaj si: sedite za mizo v kuhinji pri nedeljskem kosilu, očka, mama, dva otroka. Nenadoma privleče očka izza pasu nabito pištolo in se začne igrati z njo. Malo nameri v enega in v drugega pa nase in se igra z zaklepom. Kaj bi storili? Tipa bi strpali v norišnico, žena bi se verjetno po hitrem postopku ločila. Sedaj druga scena: taista družinica se vrača z prijetnega družinskega izleta. Razpoloženja jim ni skalilo niti to, da so v zadnji okrepčevalnici čakali na račun kar 15 minut. Pa kaj bi, je bila pač gužva in tako pač je, saj je vendar nedelja. Sedaj pa ta cijazeš pred njimi! Dej prehit ga, reče žena. Cesta je nepregledna ampak tio ni ovira: hop v škarijce! Žena se zadovoljno nasmegne, kakšnega dedca ima! Ta pravga! In otroci: bravo oči!!

Ampak a ni hec. Pri igri s pištolo bi bil ob nesreči pravzaprav mrtev samo eden...

piskec , on 17. 12. 2008 07:34:43 Said:

Huh, Wega, kaka primerjava... Me je kar malo strah, koliko pištol bi potem začel videvat... ;)

Hana , on 17. 12. 2008 14:20:11 Said:

Zanimivo, kako grozno se Wega sliši, kajne? Pa gre dejansko za isto zgodbo. Morilci so med nami.

Dodaj komentar

biuquote
  • Komentar
  • Predogled
Loading