Umetna ali naravna

Še malo in bo Božič in vznemirjenje, ki prihaja ob tem času. Kar nekaj let sem se borila s sabo in otroci, kakšno jelko bomo postavili.

Od nekdaj sem bila proti umetnim, plastičnim vejam, ki naj bi spominjale na čudovite smrečice tam zunaj. Le odkod ideja, da se krasi plastične veje? Pri tem tudi ne vidim potrebe, da so te veje v obliki smrečice? Kaj pa samo veje, vejice, takšne in drugačne stilizirane podobe zimskega življa? Pa so me otroci vsako leto preglasili. Nič drugega, kot jelka mora bit! Če združim, morala je biti jelka in morala je biti naravna. Večkrat smo kupili kar posajeno v loncu in se tolažili, da jo kasneje lahko posadimo. To smo vedno tudi storilili, vendar se niti ena od teh smrečic ni prijela, vse so žalostno propadle. Tako, kot so se vse dišeče in sveže odrezane smrečice kmalu posušile, dnevno so jim odpadale iglice in prijetnega vonja že pred koncem praznikov ni bilo nikjer več.

In letos, tako kot vsako leto, sem bila spet pred dilemo. Umetna ali naravna? Moram priznati, da sem zaradi neznanskega števila posekanih drevesc vsako leto bolj žalostna in da je letos dokončno prevagala razumska plat. Odrekam se naravni smreki, naj raste naprej.

Naš dom bo letos krasila umetna jelka, ki pa le ne bo čisto običajna. Želim si namreč belo jelko.

 

prav nič se ne bi branila tudi te pri http://www.hammacher.com 

Tags:

vsakdanjik

Komentarji (4) -

Aleš , on 18. 12. 2008 08:46:56 Said:

Velike dileme vsako leto. Sam pravim, da je najboljša naravna. Seveda je bolj estetska, pa tudi bolj ekološka je. Za njeno rast je bila potrebna samo sončna energija, ki je tako ali tako padla na Zemljo. Nobene dodatne energije za proizvodnjo plastike, za transport od proizvajalca do kupca in tudi ko jo zavržemo postane gnojilo za naprej (kar plastična ni).

Problem je samo v tem kje jo posekamo. Če se jo namerno goji za božično drevo, ni nobene ekološke škode, pač pa samo korist. Mogoče bi bilo zemljišče prazno, tako pa tista leta raste smrečica, ki celo porizvee nekaj kisika in porabi nekaj CO2.

Mi smrečice posadimo na vrt, čez nekaj let jih uporabimo za božično drevo. Kje je tu ekološka sškoda. Veliko vidim t.i. angleških travic okoli hiš. Zakaj tu ne bi rasle bodoče božične smrečice.

Plastična smrečica kot ekološka je samo ena od "nateg" trgovcev.

Nathan , on 18. 12. 2008 13:12:37 Said:

Glede na vso eko propagadno sploh nevem zakaj je o temu sploh debata ;)

plastic....is fantastic Tong

Hana , on 18. 12. 2008 14:06:47 Said:

Ravno tu je srž dileme. Zraven imam kubike posekanih dreves, ki jih uporabljam za kurjavo. Pa nisem niti trepnila. Zakaj me potem skrbi smrečica? Malo je nerazumno, vendar ne znam odgovoriti.

Aleš , on 19. 12. 2008 09:20:27 Said:

Evo Hana, sem napisal podoben blog, vendar z drugačnim razumevanjem. Sem te tudi malo citiral. Poglej: www.edusatis.si/.../ekolosko-bozicno-drevesce

Blagoslovljen Božič in veliko uspehov v novem letu ti želim.

Dodaj komentar

biuquote
  • Komentar
  • Predogled
Loading