Dati ali ne dati?

Ležerno deževno sobotno popoldne. Na vratih pozvoni nepričakovan obisk. Presenečena zrem v neznan ženski obraz, ki mi razlaga.

O bolanem otroku. O refundaciji stroškov. O seznamu sosedov, ki so prispevali. Vidim seznam, vidim zapise o 5€ in 10€. 7 let, da ima punčka. Samo za sprejem. Samo za sprejem potrebuje. Mapca z izvidi v eni roki, seznam v drugi.

V glavi mi cingljajo vsi zvonci naenkrat. Zgodba je preveč nenavadna, da bi bila lahko resnična. Ampak, kaj pa, če je vse res? Glede na katastrofalno stanje v zdravstvu pri nas, bi bilo vse mogoče. Verjamem, da bi se kot mati poslužila vseh možnih načinov, da bi zagotovila zdravniško oskrbo za svojega otroka. Pa vendar, a ni tole malce nenavadno?

Medtem, ko brskam za drobižem po torbici, si ne morem pomagati, da ne bi fotkala izvidov. Šele kasneje si jih dobro ogledam in ne dvomim več, da gre za potegavščino.

Sedaj me bolj zanima, kako reagiramo v takih trenutkih. Očitno je, da jim uspeva s pravo kombinacijo mimike, besed in videza, pritisniti na ravno prave vzvode, da jim ljudje začno verjeti. Da ne zmorejo reči ne.

Kdo ne bi pomagal otroku?
Kdo ne bi pomagal bolnemu otroku?
A sosedje so tudi dali?
Pri zdravniku pa ne prideš na vrsto, to drži.
itd...

Priznam pa, da so meni na vratih prodali že vse, od vrečk za zamrzovanje, do oljnih slik, saj me vsak s svojo zgodbo prepriča. Pravzaprav me ne zanimajo stvari, ki mi jih nudijo. Dam jim, kar jim dam, pač zato, ker me fascinirajo njihove zgodbe, igranja in načini. Saj se trudijo, kajne? Zato me pa beračenje po mestu, na tleh sedečih nenaravno zvinjenih postav, prav nič ne gane, še vedno pa je dobil kakšen evro mimogredoči klošar.

Ženi, ki je bila danes pri nas, se lahko samo opravičim. Lahko, da ima res bolanega otroka in lahko, da ji delam neznansko krivico. Vendar ji ne zmorem verjeti, vsej moji naivnosti navkljub.

Tags:

kaos

Komentarji (4) -

Wega , on 24. 10. 2009 16:45:31 Said:

Sovražim jih. Zato, ker nas pripravljajo do tega, da bomo otopeli. Da bo nekdo drug ostal breez pomoči, ki bi jo sicer radi dali. Ker nas zapirajo za zidove. Sovražim jih, ker se delajo norca iz mene. Ker komplicirajo življenje: vsaka nova finta zahteva nove obrambne mehanizme. Dokler se ne zavarujemo do vratu. Sovražim jih, ker mnogi, res potrebni pomoči ne zmorejo toliko potlačiti ponosa, da bi zaprosili zanjo. In ko so čisto na koncu, ko res ne najdejo nobenega izhoda več, ko pogoltnejo cmok in spustijo pogled v tla se nataknejo na cel kup varovalnih ograj, ki so jih postavili v bran pred prevarantom. Barabe. Prasci. Sovražim jih!!

Nana , on 25. 10. 2009 22:08:16 Said:

Se popolnoma strinjam z Wego. Mojega moža je tudi enkrat eno ženšče tako prevaralo... na otroka. Je gledal mene in spraševal, kaj naj naredi. Pa sem rekla, naj ji da tisti denar, saj ne bo propadel zaradi tega... pustimo se presenetiti...
Čez mesec dni ga je hotela nafintirat na drugi lokaciji. Ji je rekel, da je slabo naletela. Pa mislim, da ji je še kaj dodatno razložil. Ona pa je našla drugo žrtev... In zato bo enkrat nekdo, ki bo zares potreboval pomoč, ostal brez nje Frown

Sebi , on 26. 10. 2009 05:39:31 Said:

Kako močno se strinjam z Wego...

Zimske gume , on 27. 10. 2009 13:54:29 Said:

Ja najhujše je, ker bodo ostali brez pomoči ravno tisti, ki jo res potrebujejo. Ker naslednjič ne bos (ne bomo) dali, ker so nas že na fitno. Ti prevaranti se bodo že znašli.

Enako je z mahinacijami pri rdečem križu in podobnih. Tudi tja (čeprav tam denar ze tako ali tako ponikne) bodo ljudje še manj dajali.

Dodaj komentar

biuquote
  • Komentar
  • Predogled
Loading