Jaen

3. del

Iz Granade sva se usmerili proti severu do Jaena. Pokrajina se spremeni v eno veliko gričevje nasadov oljk. Velikost nasadov je neizmerljiva.

 oljčni nasadi

Do obzorja in naprej so nasadi oljčnih dreves. Tudi po uri, dveh vožnje, pogled ni bil prav nič drugačen. Še vedno ne razumem, kako zmorejo obrati in obdelati vse te silne nasade, saj vsaj 100 km ni nobenih sledi civilizacije, samo griči in nasadi.

 Pegalajar

Pobeg z avtoceste v mali kraj v hribih je bil prav posrečen. Najprej me je presentila zelo mastna cesta, ki se je vila pet kilometrov v hrib. Kmalu mi je bilo jasno, da se tukajšnji prebivalci ukvarjajo predvsem s popravljanjem starih avtomobilov in mehanizacije. V edinem baru sva spili kavo in bili glavna atrakcija nedeljskega popoldneva. Po Malagi in Granadi je bil kontrast med načinom življenja na vasi in v mestu toliko bolj opazen.  Po zelo strmi in ozki ulici sva se vrnili v dolino.

 divje rdeče skalovje

Pokrajina je slikovita, rdeče skale in oljke se menjavajo vse do mesta.

 Jaen

Prihod v mesto je spet svojevrstna dogodivščina. Običajno sva potrebovali vsaj tri kroge po mestu, da sva našli kakšen hotel. Pri prvem krogu sem spoznavala način vožnje in vključevanje v promet. V drugem krogu sva začeli zaznavati table z napisi, vendar so naju praviloma enosmerne ulice vedno vodile stran od izbranega cilja. Z nekaj sreče sva v tretjem krogu že bili naseljeni.

Edini hotel na najini poti, ki je vključeval tudi zajtrk in pa parking neposredno pred vhodom. Luksus. Vendar druge ponudbe nisva našli.

 bakalar in paella

Precej lačni sva našli Taperíjo in dokaj na slepo izbrali bakalar s pomarančami in pa seveda tradicionalno paello. Polenovko redko srečam v naših receptih, sedaj jo bom zagotovo iskala tudi v naši ribarnici. Tako okusne kombinacije še nisem nikoli jedla in komaj čakam, da sama poskusim.

Sredi mesta kraljuje ogromna katedrala.

V katedrali je kip temnopolte Marije, ki v naših krajih ni tako pogost pojav.

Kljub sončnemu vremenu je pihalo kot za stavo. Pogledi pa fantastični.

 Jaen z vrha

Nad mestom je utrdba Santa Catalina, od koder je čudovit razgled na mesto in gore v ozadju.

Pot iz Jaena proti Cordobi se nadaljuje z oljčnimi nasadi. Do obzorja.

Jaen in okolica Več fotografij

<-- 2.del (Alhambra)  --> 4.del (Cordoba in La Mezquita)

Tags:

02 potepanja

Dodaj komentar

biuquote
  • Komentar
  • Predogled
Loading