Cordoba in La Mezquita

4. del

Prihod v Cordobo nama je potekal že po ustaljenem vzorcu kroženj po mestu, dokler nisva našli parkinga v bližini Mezquite. Pravijo, da je v Cordobi zlahka načrtovati pot turistom, saj vsi želijo videti le eno, veličastno katedralo, ki hkrati združuje tako mošejo kot cerkev, v neposredni bližini pa še sinagogo. V mestu so namreč v slogi in velikem razcvetu živeli Muslimani, Židje in Kristjani.

 židovska četrt

Vstopile sva v del mesta, ki je bil popolnoma zaprt in neobljuden. Ozke ulice in povsem enake hiše so spominjale na zaprto židovsko četrt. Zvedavo sem pogledovala v odprta preddverja, ki so bila vsa obložena z imenitnimi keramičnimi ploščicami. Pri enem od ogledov me je zalotil mimoidoči in me s srepim pogledom odgnal od nameravanega fotografiranja notranjosti.

 rimski most nad reko Guadalquivir

Nikjer nobene kave, nobenih ljudi, zato sva se podali na drugo stran reke, čez lep rimski most, odkoder je še lepši razgled na veličastno mošejo.

 barski interier

Za malico sva si postregli s pravo kavo in združljivim sladko sladkim pomarančnim pecivom.

Dostop do katedrale je urejen čez notranje dvorišče Patio de los Naranjos, kjer je bil včasih urejen pomarančni vrt s fontanami, v notranjosti Mezquite pa nas pričaka več kot 700 belo-rdečih obokov. Prostor je tako velik, da je lahko hkrati sprejel 25.000 ljudi in je bil stoletja središče kulturnega, verskega in družabnega življenja.

 notranjost Mezquite

Katedrala je spreminjala in dopolnjevala svojo podobo skladno z osvajalci, ki so zavzemali mesto Corduba v nekdanji provinci Al-Andaluz.

 ostanki prve bazilike

Začetki segajo še dlje v zgodovino, najprej je na tem kraju v 6. stoletju stala bazilika San Vincente.

 Mihrab

Leta 785 so cerkev razdelili na dva dela, krščanski in muslimanski, le ti so pričeli z izgradnjo mošeje iz materiala, ki so ga pridobili iz prvotne bazilike.

 sožitje muslimanske in krščanske kulture

Leta 1236 je Cordoba prešla pod okrilje Ferdinanda III in s tem Mezquita od islamskega pod krščanski vpliv, saj je minaret nadomestil zvonik, pomarančevce so zamenjala drevesa oljk, podrli so del zidov in kar v notranjosti veličastne zgradbe zgradili cerkev. Tako se še dandanes v Mezquiti prepletajo arabski napisi in simbolika s podobami Kristusa na križu.

Cordoba in La Mezquita Več fotografij

<-- 3. del (Haen)  --> 5.del (Španija onkraj)

Tags:

02 potepanja

Komentarji (2) -

Marjetka , on 25. 02. 2011 08:36:09 Said:

Evo, to je Španija, kakršno si jaz predstavljam. Očitno me privlačijo kraji, kjer je vsaj malo arabskega Smile

Hana , on 25. 02. 2011 19:45:16 Said:

Potem ti bo nadaljevanje še bolj všeč.

Dodaj komentar

biuquote
  • Komentar
  • Predogled
Loading