Zavarovane

Moj obisk Boča zadnji vikend ni bil zgolj slučajen, kajti začel se je nov, 10. cikel predavanj za varuhe gorske narave. Meni in še pisani druščini ljubiteljev ohranjanja naravnih lepot bodo še dodatno popestrila vikende v hribih.

Začeli smo zavzeto, ob zakurjeni kaminski peči z dežjem v ozadju. Pa se je le dovolj zjasnilo in nadaljevali smo zunaj, kjer je najlažje opazovati rastline v njihovem naravnem okolju. Prav tako pa tudi nismo mogli ostati le ob vznožju, je bilo treba splezati tudi na vrh.

 Boč

Če se na vrhu Boča povzpneš še na razgledni stolp, dosežeš magičnih 1.000 m višincev in odpre se ti prekrasen razgled na predalpsko hribovje. Me je kar veselilo, ko sem nasproti Pohorja prepoznala obliko Lisce, Kuma, Donačke gore...

Nastanjeni smo bili v koči Velikonočnici, ki sem jo kar nekaj časa iskala, saj je novejšega datuma kot obstoječi zemljevidi. Ima pa ime po edinstveni cvetlici, ki raste samo še na majhnem delu Boča in je prav zanjo ograjen del travnika. Povsod drugje so jo že neusmiljeno potrgali in je tako ena najbolj ogroženih rastlinskih vrst v Sloveniji.

Vendar tudi ograja ne zadošča, zato imajo krajani urejeno dežurstvo, da jo varujejo pred vsiljivci.

 foto Peter Pehani
Velikonočnica na Boču 

V Sloveniji imamo od leta 2004 z Zakonom o ohranjanju narave (in prilagoditvijo evropski zakonodaji)  zaščitenih nekaj čez 210 prosto živečih rastlinskih vrst.

Verjetno marsikdo ne ve, da so med njimi tudi tako zelo, za naše razmere, množične cvetlice, kot so veliki zvonček ali kronca, ciklama in teloh, ki jih sicer lahko naberemo za en šopek, ne smemo pa jih presajati ali drugače vzgajati kot v naravnem okolju.

Kronce ali Laški zvončki zgodaj pomladi v Krakovskem gozdu

Ciklame avgusta na vrhu Ciclja

pozno pomladanski Črni teloh na Kisovcu (v družbi Čemaža)

 

Se pa včasih najde presenečenje tudi sredi vrta. Takole se nam je lansko pomlad med posajene tulipane sam vsadil zaščiten Močvirski tulipan ali Močvirska logarica.

 glej orhidejski raj

Vsekakor pa še vedno ne morem pozabiti dišečih polj istrskega Kamenjaka, kjer je ogromno rastišče divjih orhidej, Kukavic, ki ravno tako sodijo med zaščitene vrste. Tudi na Krškem polju jih je ogromno.

Kar nekaj novih spoznanj o flori in favni je za nami, čaka pa nas še ogromno zanimivih področij. Naslednjič poročam z Blegoša!

Tags: , ,

gorska narava

Komentarji (4) -

Vreme , on 28. 04. 2012 21:58:58 Said:

Ha skoraj sva se nenapovedano srečala. Namreč pri našem planinskem društvu me že dve leti hecajo, da bi šel za varuha gorske narave, pa vsako leto ne najdem časa ;)

Hana , on 2. 05. 2012 07:52:17 Said:

Rajko, zamujena priložnost.
Vemo pa, da ste zelo aktivni pri PD Paloma, berem kar nekaj vaših prispevkov o dejavnostih ob Muri:
http://www.pzs.si/novice.php?pid=6860 in
kvgn.pzs.si/index.php

piskec , on 3. 05. 2012 08:57:47 Said:

Seveda ne najdeš časa, če pa samo tečeš... ;)

Vreme , on 3. 06. 2012 21:00:39 Said:

Ha sem prezrl tudi ta komentar. Ja res je naše planinsko društvo je zelo aktivno tudi na okolje varstvenem področju. Predvsem Vodja odseka za varstvo narave ima neizmerno energijo in je dejaven na vseh ravneh vse od društva do same planinske zveze Slovenije.

Jaz pa seveda smo tečem ;)

Dodaj komentar

biuquote
  • Komentar
  • Predogled
Loading