Pot po Robu


No: 8/50

Datum: 
25. marec 2017

Trasa: 
Col – Kovk – po Robu mimo Otlice do Predmeje – izvir Hublja – prečno do ceste Ajdovščina Col

 

Opis:
Enkratno doživetje. Razgledna pot, polna pisanega pomladnega cvetja. Ena lepših tur, ki bo v malce skrajšani obliki umeščena v plan pohodov pri PDD. 
Pot takoj pokaže zobe z vzponom na Kovk, po tem vrhu pa je vse naprej ena sama harmonija. Stene, razgledi na vasi spodaj, steza po robu, nadvse pisano pomladno cvetje in navsezadnje tudi veter. Vse skupaj ti da občutek, da dejansko lebdiš nad Budanjami.

Težavnost:
Lahka, vendar dolga. Namerjeno 28 km, 1.300 višincev,
 42.000 korakov, 8 ur hoje

 

Prehrana na poti:
Elanino pecivo, oreški

Družba: 
Aleš, Helena

Utrinek s poti:
Ko sva se peljala proti Vipavski dolini naju je že pri Postojni zadel pogled na opozorilni znak za burjo. Prepovedan promet za tovorna vozila s ponjavami. Malo bo pihalo, torej. Na burjo doma nisva niti pomislila. Gledala sva samo dežne karte in obetal se je jasen dan. Ko sva ustavila na kavi v Vipavi, sva težko odprla vrata avtomobila, ker se je burja zaganjala v naju. Kljub temu ali ravno zaradi neizkušenosti z burjo, sva pot nadaljevala. Prve tri ure je tako pihalo, da sva hodila sključena in sklonjena ter se borila s polnimi močmi, da sva ostala v smeri hoje. Bolj ko sva se bližala Predmeji, bolj je postajalo vroče in brezvetrno. Nazadnje sva slekla kape in vetrovke ter nadaljevala skoraj v poletni vročini. Domov sva prišla od sonca in vetra vsa rdeča v obraz.

Fotogalerija:

Daleč v ozadju - desno je Čaven. Nekje tam spodaj je Predmeja, kamor sva bila namenjena.

V burji premetani žafrani.

En zelo star in malce drugačen križ. Ve kdo kaj več o tem znamenju?

 (Obstaja razlaga, da gre za kužno znamenje. Štirje obrazi so najbrž štirje jezdeci apokalipse, ki jih je Jezus na sredini ubranil. vir Aleš) 

Otliško okno. Naravna, 10 m visoka znamenitost na Otlici.

 

Kamniti polž, umetniška postavitev.

Vrnitev čez pobočje po široki starorimski cesti še s sledovi starih kolesnic na kamnu. 

Tags: ,

50 za 50

Pingbacks and trackbacks (1)+

Dodaj komentar

biuquote
  • Komentar
  • Predogled
Loading