Branje navodil

by piskec 5. november 2006 20:42

Branje navodil se ponavadi obrestuje. Čeprav tega pri nas doma ne počnemo.

Danes smo namreč prvič zakurili našo kaminsko peč. Malo naju je bilo strah, da ne bo vse v dimu, zato sva bila od začetka previdna. Drvca sem naložil, prižgal, zaprl in upal na najboljše. No, vsaj na to, da bo dimnik vlekel... Malo je zagorelo, nato pa se je vse zarosilo in naredila se je taka gosta megla v peči, da se ni nič videlo. Sva samo še čakala, kdaj bo ves tisti dim prišel ven in naju zadimil.

Pa se ni nič takega zgodilo. Dim je ostal noter in počasi splezal v dimnik, vse skupaj pa se je dobro vžgalo. Dimnik namreč vleče kot nor! Se ga celo sliši. Ko odpreš vratca, ogenj kar puhne v zrak...

Vsa vesela, ker zadeva dela, sva seveda naložila še drv, odprla dotok zraka (da bi še bolj gorelo) in še otroka sta uživala v gledanju nove televizije.

Ko pa je vse dobro zagorelo, se je pa začelo! Dim je namreč začel lesti iz vseh mogočih lukenj. In sva uspela zadimiti celo hišo, mojstra... Seveda je bilo malo panike, veliko luftanja, začelo pa se je tudi besno iskanje navodil. Ki jih nisva našla vsaj dve uri. Do takrat pa se je ogenj že malo zmanjšal in se je peč nehala dimiti. Iskanje je nato obrodilo sadove, navodila sva le našla.

Tole pa piše v navodilih - Prva uporaba peči:
"Zanetite šibak ogenj in postopno povečujete intenziteto kurjenja. S tem preprečite razpoke v šamotnih oblogah, poškodbe laka in ostale poškodbe materialov (krivljenje pločevine). - Dobro prezračite prostor; nastali vonji, zaradi utrjevanja zaščitnega lakiranja, se bodo s časom porazgubili, ko bo kaminska peč normalno ogreta."

Midva sva pa prvič zahajcala kot pri norcih. Jah, fino... Sicer pa zdajle že cel dan nežno gori, dobro greje, midva pa uživava. Zdaj lahko samo upava, da drv ne bo prekmalu zmanjkalo.

Aha, v petek so nama pripeljali še 1000l kurilnega olja, za 142k Sit. Hubat se je pokazal še za najbolj fleksibilnega. Ker vedno naročam zadnji trenutek (ali celo malce kasneje), je edini, ki zna olje pripeljati takoj.

S kurilno sezono pa še kar odlašam. Kurimo samo zjutraj in zvečer, ob gretju vode. Čim dalj bomo zdržali, manj nafte bo šlo, a ne? Me prav zanima ali bomo kaj prihranili s tole kaminsko pečjo? Čeprav bo to težko, pravzaprav nemogoče, izračunat.

Zaradi kaminske peči me čaka še nameščanje novih, termostatskih ventilov ter popravki programa za Centralno. Pojma (še) nimam, kako naj zdaj to peč vključim noter. Povprečne vrednosti temperature v prostorih? Upoštevanje temperature samo v igralnici in ne več v dnevni sobi? Ah, se bom še matral. Čeprav je res, da uporabljam temp v prostorih samo za omejevanje navzgor in navzdol. Ampak če zdaj spustim kurlino sezono, ne bo nič grelo, ker je s kaminsko pečjo temp vedno nad 20 stopinj. No, ja, to bo še čisto poseben problem, ki se ga bom že še lotil.

Tags:

hiša

Komentarji (2) -

Jan
5. 11. 2006 21:53:51 #

Uau kul peč Laughing Ko bom js mel hišo ... Smile Bi si tud neki takega umislu Smile dobita kej subvencije od države kr je ogrevanje na naravno gorivo? pozanimajta se ;)

aja pa tistale poslikava stene zadaj mi je ful všeč! ;)

piskec
6. 11. 2006 04:49:14 #

Pečka je res kul! Pa tako fino greje... Poslikava pa je Helenino delo. Priznam, da sem bil skeptičen ampak se zelo obnese! ;)

Dodaj komentar

biuquote
  • Komentar
  • Predogled
Loading

AVTOR

Blog Podkleteno Nebo pišem Aleš Kermauner. Preko njega skozi osebno opažanje sveta skušam nekaj povedati. Včasih mi uspe, večkrat ne.

ZADNJE S TERENA

KRTINA V ŽIVO

OBJAVE

KOMENTARJI

Comment RSS

VREMENSKA NAPOVED ZEVS