iButton

by piskec 18. november 2006 17:04

Po doooolgem času, pravzaprav od I. Srečanja VS, sem se hotel s temle poigrati. Mali iButton, merilec temperature v obliki gumbka. 1-wire, zelo uporabna napravica. Rajko mi jo je na Srečanju dal, Fredi mi je naredil vmesnik, jaz pa sem rabil skoraj pol leta, da sem tole sploh sprobal... Ojej.

Takole gumbek zgleda, nič posebnega, kot gumbek:

Tole so pa vsi vmesniki:

Pravzaprav lahko dam na RS-232 vmesnik katerokoli 1-wire napravo. Pripravljeno imam za par temperaturnih senzorjev, ki jih bom še razpeljal po hiši. Senzorji DS1820 so sicer malce dražji, a bolj enostavnega načina za branje temperature skorajda ni. Le driverji so potem problem, java in podobno je precej okorna stvar.

Gumbek sem takoj sprobal tako, da sem ga vtaknil v hladilnik, jasno. Pravzaprav v zmrzovalnik. Rezultati so presenetljivi, saj temperatura skače od -11 do -28 stopinj. Nekam velik razpon, kajne? Je naš hladillnik že za v penzijo? Moram sprobat še v zmrzovalni skrinji, če je kaj drugače.

Tisti črti na začetku in koncu sta seveda od takrat, ko sem gumbek dajal v in iz hladilnika. Nekam preveč nazobčano, v vsakem primeru, kajne?

Gumbek ima svojo uro, lahko zajema podatke v prej določenem intervalu in ima proste memorije za približno dva tisoč meritev. Lahko mu nastavimo še temperaturni alarm od-do, v tem intervalu nato začne z meritvami. Skratka, cel kup elektronike in logike v malem gumbku. Enkratna zadeva, najprej jo naštimaš potem pa vtakneš na določeno mesto in čez predviden čas vzameš in prebereš. Meni se zdi kar malo čudo elektronike.

Tags:

tehnika

Dodaj komentar

biuquote
  • Komentar
  • Predogled
Loading

AVTOR

Blog Podkleteno Nebo pišem Aleš Kermauner. Preko njega skozi osebno opažanje sveta skušam nekaj povedati. Včasih mi uspe, večkrat ne.

ZADNJE S TERENA

KRTINA V ŽIVO

OBJAVE

KOMENTARJI

Comment RSS

VREMENSKA NAPOVED ZEVS