Ustanovitev Društva

by piskec 18. januar 2007 16:21

Ustanovitev Društva ni prav lahko delo, resnici na ljubo pa tudi težko ni. Povzroči nam le milijon kilometrov in teden dni izostanka iz službe. In lep kos časa. Če pa slučajno veste, kako gredo postopki potem pa ni problema. Zato sem jaz svoja opažanja strnil tukajle. Mogoče bo komu pomagalo, da bo hitreje zlezel skozi birokracijo. Če bo, je moj namen dosežen. Seveda pa je to blog, moj zapis, da bom čez 20 let vnukom govoril, kako je bilo to v naših časih.

Takole gre:

Najprej si ogledaš tole: http://www.artservis.org/prirocnik/ustanovitev_drustva.pdf. Piše približno isto, kot bom jaz povedal, a ne čisto enako. Dobiš pa vsaj občutek v kaj se spuščaš.

Potem greš malo prebirat Statute različnih Društev. Na netu jih dobiš kar dosti. Lahko pa si pomagaš tudi z http://www.informiran.si/survey.aspx?docID=1115. Zadevo je potrebno sicer plačati, a če si zadovoljen samo s par stranmi, lahko prideš skozi zastonj.

Razmišljaj o Žigu Društva in o Znaku. Če jih boste sploh imeli.

Naredi svoj Statut, malo ga popravi, dopiši svoje stvari in posebnosti, stiskaj ga in pojdi na Ustanovni sestanek. Glej, da boste tam vsaj trije ustanovitelji. Naredi se zapisnik Ustanovnega sestanka, izberete predsednika in še kak organ, sprejmete tudi Statut, ki si ga prej spisal ali celo uskladil (se ni za bat). Na koncu morata zapisnik podpisati še dva podpisnika (zato morate biti vsaj trije). Najhitreje je dobiti osnutek na http://www.najdi.si/search.jsp?q=ustanovni+zapisnik. Polno jih je.

Doma si nato pripraviš:

- dva izvoda Statuta s podpisom predsednika,
- podpisan Ustanovni zapisnik,
- seznam Ustanoviteljev - notri napiši vse možne podatke, čim več tem bolje, vsekakor pa naslov, emšo, davčno, rojstni datum, osebno ime,
- k notarju ti ni več potrebno hoditi (hm, zakaj jaz tega nisem vedel?),
- en list, kjer je posebej napisan Zastopnik društva, z vsemi svojimi podatki seveda,
- en list, kjer je posebej napisan sedež društva,
- z neta pobereš Vlogo za registracijo Društva - http://www.informiran.si/survey.aspx?docID=768 - je zastonj le izpolni jo pravilno.
Ne pozabi napisati mobilnega telefona na Vlogo za registracijo! Če bo karkoli narobe, te bodo klicali, drugače se boš bongal preko polžje pošte, kar ti bo vzelo več tednov.

Nato se, oborožen s kupom papirja, odpraviš na Upravno Enoto (kamor spada vaš sedež Društva). Greš v Vložišče in pustiš tam vse, kar ti rečejo, da moraš pustit. Se ne prerekaš, ker potegneš kratko. Plačaš 24,83E. Najbrž ti bodo povedali, da bo rešeno v 14 dneh in ime osebe, ki se s tem ukvarja. Da jo pokličeš v primeru, da se to ne zgodi v 14 dneh.

Nato čakaš na klic ali pismo. Če bo karkoli narobe, te bodo klicali, če pa te ne bodo, pokličeš čez kak teden, kaj se dogaja. Malce pa se lahko pozanimaš, a ne?

Ko bo registracija pripravljena, te bodo načeloma poklicali, da prideš tja ob določeni uri, na sestanek. Tokrat ne potrebuješ s seboj ničesar. Dobil boš odločbo o vpisu v register, z njo pa takoj tečeš k graverju, ki ti naredi žig. Tukaj lahko seveda malo goljufaš in žig narediš že prej, vendar se lahko zgodi, da ti bodo ime Društva zavrnili in boš moral delati novega... Poleg tega graver načeloma ne bi smel narediti žiga Društva brez papirja o vpisu v register. Vendar najbrž ni takega korenjaka, kajne?

Letiš torej po žig, ki stane okoli 25E in se vrneš nazaj k tistemu, ki ti je dal Vpis v register. Tam poštempljaš par papirjev, dobiš pa lično spet in poštemljan izvod potrjenega Statuta.

Ker mora UE po uradni dolžnosti obvestiti Ajpes o ustanovitvi, ti spet preostane le čakanje. Dokler na naslov društva ne dobiš odločbe o vpisu v Ajpes register in klasifikacijo, ne moreš naprej.

Ko se končno zadeva znajde v tvojem nabiralniku, spet zbereš naslednje papirje:
- vse, kar si dobil na UE (papirjev ni nikoli preveč),
- vse Sklepe fotokopiraj,
- list, na katerem pišejo vsi Ustanovitelji, spet z vsemi možnimi podatki,
- premagaj še obrazec DR04 - http://www.uradni-list.si/priloge/RS_-2005-031-01032-OB~P004-0000.PDF in ga izpolni vsaj na pol. Več ga itak ne boš znal. Pa tudi potrebno ni.

Nato se naročiš na Davčno upravo, izbrat moraš le pravo Izpostavo. Prvo se naročiš! Poizvedi za izdajo davčne številke za Društvo. Drugače se lahko zgodi, da boš hodil sem in tja. Naročiš se lahko celo izven uradnih ur, danes je javna uprava prijazna zadeva. Vendar se ne pritožuj in ne odgovarjaj. Če ti rečejo da moraš v sobo 312 in potem v 433 in nato v 543 in spet v 312, naredi točno tako. Nima smisla. Vse boš naredil mnogo prej, če boš ubogal.

Na sestanek ne zamujaš! Pojdi lepo tja pravočasno, z vsem kupom papirja. Štampiljke na potrebuješ, vsaj jaz je nisem, ampak vseeno jo raje vzemi s seboj. Za vsak slučaj. Če boš imel vse, boš davčno upravo zapustil s čisto novo davčno številko. Pa še svojega referenta boš dobil. Na katerega se boš lahko obrnil, če boš hoteli kaj utajiti. Ne? Ne! Referent ti bo pomagal pri različnih davčnih postopkih, zdajle samo preverjam ali si še priseben. Smo že skoraj pri koncu, ne obupaj!

Zdaj ti ostane samo še račun. Tega dobiš na Banki. Izberi si eno in pri tem ne pozabi, da dobre banke ni, so samo malo manj slabe. Prepričaj pa se le, da je vodenje računa za Društva zastonj, ti bo prav prišlo. To spet pomeni, da prej telefoniraš! Banke imajo sicer svoj odpiralni čas, a pazi!, nikakor ni enak za fizične in pravne osebe. Pozanimaj se! Spet vzemi s seboj VSE, kar imaš in pojdi tja.

Če ne pride do nepredvidenih dejavnikov, boš Banko zapustil z novim računom. Super!

Narediš Pristopno izjavo za svoje člane. Zdaj jim lahko končno pobereš denar.

Uživaj do začetka drugega leta, ko bo treba narediti milijone poročil za ajpes, durs in podobno.

Tvoja trnova pot je končana. In tako ti bog pomagaj. Ali pa kaj drugega, po želji.

PisOfKejk bi lahko rekel. Na koncu postopka, seveda.

Pa še par generalnih napotkov:
- s seboj vedno nosi VSE, magari če za to rabiš tovornjak,
- kopiraj po tekočem traku, ni lepšega kot priti v fotokopirnico z 20E, ko fotokopija stane 0,2E. Vsi so veseli,
- obuj dobre čevlje,
- baterijo na telefonu obvezno napolni,
- poln tank goriva se seveda podrazumeva,
- ne kregaj se z uradniki,
- vedno povej vse po pravici, tudi to, da si čisto zmeden in da nimaš pojma (kar je sicer čisto res), mačo pristop ti bo škodil,
- bolje, da zgledaš mogoče malo zanemarjen (a ne preveč!) kot čisto iz škatlice, nekje vmes torej, mogoče bolj športno,
- v nobenem primeru se ne sekiraj. Vse boš opravil. Prej ali slej.

 

UPDATE:
Naivno sem mislil, da je odpiranje računa pri Banki enostavna zadeva. Kje pa! Tisočdvestoštirinajst obrazcev, ki jih potrebno izpolniti, z istimi podatki, seveda. Banka je sicer zelo prijazna, ker to izpolni namesto tebe, a zato moraš počakati par dni. Torej iz Banke ne odkorakaš takoj ampak spet čakaš, da te pokličejo, ko moraš spet tja, podpisat pogodbo. Zato dodajte še par dni in vsaj dva izhoda iz službe.

Mater, upam, da je to res vse...
 

Tags:

dogodki

Komentarji (9) -

Vreme
18. 01. 2007 19:27:35 #

Trnova pot ni kaj Smile, nekaj podobnega se dogaja tudi pri ustanovitvi sindikata v podjetju, sem takrat tudi sam skoraj znucal čevlje... Smile

Mare
18. 01. 2007 19:50:28 #

Kul! Hvala.

piskec
18. 01. 2007 20:00:41 #

Vreme, to bi potem moral ti delat...

Mare, če bo tebi pomagalo potem je bilo vredno! Smile

Hirkani
19. 01. 2007 06:00:42 #

Tole bo pa prav prišlo. Edino to, da je račun na banki za društva zastonj - jebela - našemu društvu pa banka kasira starega jurja na mesec. Ker je naše društvo miceno, nima prilivov, to ni fajn.

piskec
19. 01. 2007 06:59:37 #

Hudičevo težko je najti prek spleta tako Banko, ki zastonj vodi tak račun. Pravzaprav moraš kar klicarit. Jaz sem imel srečo, da to ponuja naša krajevna banka... Saj drugače ne bi vedel. 5E je pa 5E, se nabere...

Vreme
19. 01. 2007 09:19:40 #

Hirkani če imate manjše prihodke lahko zaprosite za znižano vodenje, to ti seveda ne povedo...

Hirkani
19. 01. 2007 15:22:00 #

Heh. Nič ne povedo, nič. Smile

horhe
31. 01. 2007 09:50:20 #

V kolikor mi je znano ti občina določi TRR za društvo....baje je to zato ker hočejo met kontrolo skoraj nad vsem. Drugače pa je postopek ustanovitve kr dobro opisan

piskec
31. 01. 2007 09:57:44 #

Tole je vse po novem zakonu o Društvih. Za TRR skrbijo edino poslovne banke. Za ustanovitev pa le Upravne enote. Občine same nimajo nič pri tem.

Seveda pa je čisto možno, da ima vsaka UE in davčna izpostava malce drugačen postopek... Kot je to pri nas rado v navadi.

Dodaj komentar

biuquote
  • Komentar
  • Predogled
Loading

AVTOR

Blog Podkleteno Nebo pišem Aleš Kermauner. Preko njega skozi osebno opažanje sveta skušam nekaj povedati. Včasih mi uspe, večkrat ne.

ZADNJE S TERENA

KRTINA V ŽIVO

OBJAVE

KOMENTARJI

Comment RSS

VREMENSKA NAPOVED ZEVS