Fotografije

by piskec 31. julij 2007 11:11

Če začnem malce sentimentalno: včasih je bilo vse tako enostavnoooooo...

Po eni strani, seveda. Po tisti strani, ko si si lahko fotografije ogledoval. Vse na papirju, vse v albumih. Sicer res velikokrat neurejeno, a vsaj v zadnjih letih analogne fotografije, so ti dali fotke v tiste male albumčke. Bolje kot nič, vsaj dogodki so bili nekako skupaj.

Sem in tja, okroglo enkrat na leto, si se razpištolil in vse skupaj uredil. Je bil potem nekaj časa mir, spet si lahko sedel na kavč, potegnil ven zaprašen album in si v miru ogledoval fotke.

Zaradi same narave filma, zaradi cene fotk in dela z vsem skupaj, fotk nisi delal v ogromnih količinah. Na dopustu nisi slikal čisto vsake cvetlice štirikrat, niti nisi zabeležil vsakega štrbunka otrok v morje. Na rojstnem dnevu nisi poslikal vsake svečke posebej, v hribih pa tudi nisi komentiral vsake stopinje.

Fotoaparata tako ali tako nisi kar naprej nosil s seboj in slikal čisto vsega, kar ti je prišlo pred oči - kot kakšen bloger.

In kako se tega lotevamo pri nas danes?

Oh, od začetka, prvi digitalec, takrat je bilo navdušenje veliko! Joj, lahko slikam, kolikor hočem! Saj ni škoda filma... Klik, klik, klik. Vsako sceno poslikam vsaj trikrat, za vsak slučaj, če bo s kakšno fotko kaj narobe. Pa da se bom lažje odločil, katera je prava.

No, priznam, da se tega še nikoli nisem odločil. Pravim si: "hm, morda pa vse prav pridejo...". In vse spravim.

In spravim, in spravim, in spravim, in tako spravljam...

Pa ta stari digitalc, pa novi, pa moj telefon, pa tvoj telefon, pa... vse skupaj nanese kar precejšnje število fotografij. Ker sem šparoven ali pa sem glede tega neodločen, fotk ne brišem, morda čez sedem let vse prav pride!

Da podkrepim s primerom: serija šestih slik s petnajstimi lisičkami še vedno dela zgago na disku. In jo bo najbrž večno, ker se ne morem odločit, katera je boljša.

V temle trenutku se je pri nas nabralo, če sem natančen, 13.132 slik, ki porabijo natančno 33.809.292.407 byte-ov.

Koristno porabljen prostor. 

Ampak spravljal bi jih lahko kar še nekaj časa, ni problema. Vse v isti koš, ko pa se koš napolni, kupiš večjega, in tako v nedogled. Včasih pa se zgodi, da me kdo vpraša: "ti, a veš tista slika, no, a veš, tista z ---- (vstavi poljubno), a kaj veš, kje je?".

Pa sem ga nasrkal!

Kako naj kaj najdem? Kako naj kaj uredim? In če sem že kdaj urejal vsaj z direktoriji, sem in tja, v pomanjkanju časa, vse vržeš v en kup. Kako naj se tega lotim, kaj naj sploh naredim? Jasno je, da se ne grem tega niti lotiti, to ne bo več trajalo dan, dva, temveč mesec, tri!

Groza.

In medtem, ko jamram, se slike kopičijo. Iz trenutka v trenutek. In da ne pozabim na filmčke...

Tags:

splošno

Komentarji (2) -

Vreme
31. 07. 2007 13:04:40 #

Tudi mi imamo zalogo fotagrafij še iz lanskega leta. In to  celo nerazporejenih. Nikakor ne najdem časa da jih vsaj nekako sortiram. Sem pa za to sprotne fotografije začel vsaj dajati  na net v Webshotos : http://community.webshots.com/user/vremenaspletu

A lisičke so letošnje???

piskec
31. 07. 2007 17:48:27 #

Ah, bogve od katerega leta...

Pa ne moreš dat 33GB na webshotse! Smile

Dodaj komentar

biuquote
  • Komentar
  • Predogled
Loading

AVTOR

Blog Podkleteno Nebo pišem Aleš Kermauner. Preko njega skozi osebno opažanje sveta skušam nekaj povedati. Včasih mi uspe, večkrat ne.

ZADNJE S TERENA

KRTINA V ŽIVO

OBJAVE

KOMENTARJI

Comment RSS

VREMENSKA NAPOVED ZEVS