Akumulator

by piskec 15. september 2009 12:56

Akumulator je višek današnje tehnologije! Space shuttle. Najmanj.

Zdi se, da ga je težje zamenjat kot celotni avtomobilski računalnik. Vsaj meni se tako zdi, ker imam z njim že celo kalvarijo.

Pa je presneti reno (glej, glej: presneti reno sploh ni bil nič kriv!) crknil že v soboto in se še danes ne vozi. Kje tiči vzrok težave?

Najprej v tem, da je bilo seveda pogruntat, da je crknil akumulator. Nek povsem naključen preblisk v zadnjem trenutku mi je v nedeljo velel naj vzamem še kleme s sabo. Pa sem jih. Še dobro!

Ko smo jih nataknili, je presneti reno takoj vžgal! Ha, pa smo ga našli, krivca!

V nedeljo sem akumulator vzel iz avta, se pri tem naklel (nagrdogovoril) še za naslednjih pet let, si umazal prstke do konca, a ga na koncu uspešno premeril in popisal. Brihta jasno ne bo šla na uradni presnetorenojevski servis tega zamenjat. Saj to pa zna vsak mulc! Vedno se mi zdi, da mi zaračunajo dotik kljuke vsaj 40€, zato bom tole jaz tokrat lepo prišparal!

V ponedeljek sem potem šel z lahkotnim korakom - saj je samo akumulator! - v BTC to zadevščno kupit. Vse sem imel s sabo, mere, amperažo, kaj gre lahko še narobe?

Ojej. Vse. Vse gre lahko narobe.

65Ah namreč noben nima. 55 ali pa 92. Super, ampak ne rabim. Najraje bi vzel popolno kopijo starega. Ista amperaža, iste mere, isti, isti! A, ne, ne, to pa ne gre, nimamo! Nikjer v BTCju! Izginilo. Če pa že kaj majo, je pa tako veliko, da ne bo šlo notri.

Ahhhh. Potem so se pa vprašanja sploh začela šele vrstit. Kakšnega pa pravzaprav imate predpisanega? Hmmmm? Pojma nimam? Na netu ne najdeš nič oprijemljivega, presneti reno skriva vse podatke kot kača noge. Enega samega zapisa nisem našel (res da je bilo iskanje v naglici), kjer bi pisalo, kakšen akumulator ima presneti reno! Ni. Briga jih, pejt na servis.

Ne greeeeem!

A mate lev al desn plus? WTF??? Ok, ok, ta je lahka! Malo si je treba predstavljat in malo v mislih obračat, pa je.

A mate široke ali ozke tiste bunke za prključt? Hmmmmmmmmmmmm. Na sliki se ne vidi dobro... Pa recimo široke! Na široke bo šlo prej, ko na ozke...

A ma akumulator spodaj robove? Heh, ta je pa res enostavna: seveda ima, saj je evropski model!

No, na koncu vse te odisejade sem končno našel enega, ki bi morda lahko če bo uspel in če bo ratalo in če se bo potrudil, naslednji dan pritovoril enega z 62Ah in s pravilnimi merami od nekje drugje. OK! Dajmo!

V torek sem torej spet šel, zdaj z malo manj prožnim korakom. Predvsem skrbi so me obletavale, kaj gre lahko še narobe. Pazi, sem si govoril, in preveri vse: bunke, robove, amperažo, mere, vse! In potem je bil tam! Pravilnih mer. Prave levo/desne usmeritve. Pravih mer. Pravih robov. Povsem pravilen. Uhhhuhuhu...

Ne, ne še, težav še ni konec. POS je crknil. No, bankomat pa res ni daleč... in sem šel po gotovino. Potem je pa še PC crknil! Kar pozabi na račun! In takrat me je počasi začelo minevat razpoloženje in potrpljenje. Vendar bi mi ostalo le še to, da bi šel na servis. Tega pa nikakor nočem, ker sem trmast ko hudir.

Zdaj ga imam končno v prtljažniku, kjer čaka na popoldansko montažo. Ker se človek ponavadi nekaj nauči iz izkušenj, pričakujem montažo s tesnobo v srcu. Bo premajhen? Prevelik? Preširok? Neprave barve? Bodo planeti v pravilnem razporedu?

P.S.

Čisto tako, medklic, tista trgovina v BTCju, a-cosmos, pa ne bo več dolgo, kaj? Ali gre cela firma v franže? Ker tako zanemarjene trgovine pa ne vidiš vsak dan... Vse razpada, nič ne dela, umazano pa kot na odpadu... Brrr.

Tags:

avto

Komentarji (10) -

Vreme
15. 09. 2009 14:50:02 #

Upaj, da vsaj akumualtor dela ;)

piskec
15. 09. 2009 16:37:51 #

Jebela cesta!!! DELA!!!!

Ne moreš verjet. Kar tako, iz prve. Brez... Eh, pustmo. JA! DELA! Presneti reno dela. Zdaj se lahko posvetim razpadlemu izpušnemu sistemu! Juhu!

Vreme
15. 09. 2009 18:39:02 #

No saj sem vedel, da boš napredoval ;)

Matjaž
16. 09. 2009 05:26:45 #

Uf, zgodba z akumulatorjemSmile Meni jako znana. S tem, da mi je odpovedal ravno ko sem prišel domov iz 1000km dolge vožnjeSmile Še dobro.Slabost je bila ta, da se je to zgodilo ob enajstih zvečer, naslednji dan je bil praznik, ko je bila sobota, potem pa nedelja...Uf...Akumulator sem pa isto rabil 65Smile Pa sem vzel 55, pa čist dobro laufaSmile Dokler dela, pa sploh ne veš, da ima avto akumulator a ne?Smile

dr.Wega
16. 09. 2009 07:07:49 #

Po pravici povedano: jaz sploh nisem vedel, da se da po akumulator še kam drugam kot na bencinsko postajo. V ponedeljek zjutraj: 7:30 avto ne vžge, 7:50 plačilo akumulatorja (kaj ima pa veza a je levi al desni? ga pač drugače priklemaš ;) ), 8:13 avto vžge 8:22 odlaganje starega akumulatorja v graben ob Večni poti, 8:30 kavica v službi.

piskec
16. 09. 2009 07:37:46 #

Ja, ja, ja. Eni mamo presnetega renoja, ki ni zadovoljen s tako robo, k jo požre fiat!

Levi ali desni nima veze? Drugače priklemaš? Renojevci tolk šparajo, da kablov ne moreš "preklemat". Sta presneto prekratka. Renojevska.

Si akumulator pustil zraven tistega štedilnika?

dr.Wega
16. 09. 2009 07:56:26 #

Morda samo za naključne obiskovalce bloga: tisto z akomulatorjem v jarku je bil wega-lps.blogspot.com/2009/02/namesto-srca.html"> hec.

piskec
16. 09. 2009 07:58:12 #

Eh... zdaj si pa mino razkril. Bi me prav zanimalo, če bi kdo skočil...

dr.Wega
16. 09. 2009 11:02:10 #

Vem, sem mislil tudi na to. Ampak komot bi nekdo skočil pa nič napisal ampak me samo naslednjič nekje na gobec...

piskec
16. 09. 2009 11:05:33 #

A da so okoljevarstveniki tolk hudi?

Dodaj komentar

biuquote
  • Komentar
  • Predogled
Loading

AVTOR

Blog Podkleteno Nebo pišem Aleš Kermauner. Preko njega skozi osebno opažanje sveta skušam nekaj povedati. Včasih mi uspe, večkrat ne.

ZADNJE S TERENA

KRTINA V ŽIVO

OBJAVE

KOMENTARJI

Comment RSS

VREMENSKA NAPOVED ZEVS